Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На межі сіл Цуцилова та Переросля освятили оновлений пам’ятний Хрест воїнів УПА

25.07.2019

17 липня відбулось освячення оновленого пам’ятного Хреста на межі сіл Цуцилова та Переросля, встановленого в пам’ять трагічної загибелі вояків УПА Михайла Бойчука та Михайла Савчука.

Вшанувати світлу пам’ять відважних повстанців зібралися ветеран ОУН-УПА Дмитро Мельник, священнослужителі, голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак, депутати районної ради Сергій Штогрин, Василь та Микола Андрейчуки, депутат обласної ради Михайло Іваночко, громада та керівництво села Цуцилів та Переріслянскої ОТГ.

Представники духовенства отець- парох села Цуцилів УГКЦ о.Володимир Ділета та отець-парох с. Переросля УГКЦ Василь Панівник відправили поминальну панахиду та в спільній хвилині мовчання сі присутні віддали шану пам’яті українських воїнів.

У своєму зверненні до громади голова надвірнянської районної ради Іван Гурмак відзначив, що хто не знає минулого і не шанує жертовність предків, той не матиме майбутнього.
«Кожна держава шанує свою історію та своїх Героїв. В української нації є цілі покоління борців за Українську державу. Тож ми повинні віддати їм належне за те, що у свій час вони пожертвували своїм життям за нашу з вами незалежність, за свободу та самостійність. П’ятий рік точиться московсько-українська війна і вже новітні Герої продовжують святу справу своїх предків. Я схиляю голови перед воїнами всіх часів і впевнений, що маючи такий приклад відваги та боротьби, ми переможемо і повернемо кожен клаптик Своєї Богом даної землі. Слава Україні! Героям Слава»

Перед присутніми виступив депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко:
«Пригадую той час коли, будучи головою Надвірнянської РДА, зустрівся з упівцем Дмитром Мельником і він запитав чи можливо встановити його загиблим побратимам воїнам УПА пам’ятний хрест саме на місці їхньої загибелі. Тоді я сказав, що це не тільки можливо, а й буде зроблено ближчим часом. Через кілька місяців у березні ми спільно з громадою вперше вшанували пам’ять борців за волю України біля встановленого хреста. Сьогодні це місце об лаштоване відповідно і є свідченням пошани подвигу наших предків. Нелегкий час зараз для нашої держави, знову ціною життів славних українців відстоюємо незалежність рідної землі і вірю, що спільно з побратимами-націоналістами ми здобудемо Українську державу, бо саме зараз ми є отим єдиним кулаком готовим до боротьби і приреченим на перемогу! Як говорив провідник Степан Бандера «Бог і Україна понад усе». Слава Українській нації і слава Героям України!»

Ветеран ОУН-УПА Дмитро Мельник наголосив, що далеко нелегкою була боротьба повстанців, але ніхто не здавався і боровся за Україну на смерть. Упівець подякував учасникам заходу за шанування Героїв і закликав берегти пам’ять про славних борців української землі.
«У нас був наказ «Герої не здаються» тож коли вороги підібралися до криївки молоді хлопці-упівці підірвали себе бо знали, що Господь їм простить, а ворог буде знущатися над ними. Дякую всім, хто долучився до створення цього пам’ятного місця.» – наголосив ветеран УПА Дмитро Мельник.

Присвячену тогочасним подіям власну поезію зачитав поет-переріслянець Василь Угринчук. 
Завершився захід спільним виконанням державного Славня.

Згідно спогадів очевидців, які переповів упівець Дмитро Мельник, у 1947 році через зраду енкаведисти дізналися про те, що в хатині, яка знаходилася на краю села, на місці де встановлено пам’ятний хрест, переховуються двоє повстанців. Карателі оточили оселю та пропонували нашим воякам здатися, але вони обрали смерть від кулі. Їх криївку було знищено того ж дня, а тіла залишили у центрі села. Тільки на третю ніч сміливці, незважаючи на страх смертельної розправи, таємно поховали, по-християнськи, українських патріотів на кладовищі.
На хресті розмістили пам’ятну табличку, з надписом “Бойчук Михайло син Миколи та Савчук Дмитро син Прокопа, які загинули в 1947 році”.

Роботи з облагородження пам’ятного місця, а це встановлення бруківки та огорожі провели за кошти районного бюджету.

Прес-служба Надвірнянської районної ради

Поширити

Last modified: 27.07.2019