Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

«Жадання фронту» «Батькам скажеш, що був чесним» та ««Воєнна доктрина українських націоналістів» – У Надвірні презентували книги про війну

03.12.2019

Днями на Надвірнянщину завітали особливі гості з відповідальною місією: презентація книг воєнної тематики. В приміщенні Міської бібліотеки для юнацтва боєць полку «Азов», видавець  Марко Мельник презентував власну книгу «Жадання фронту», письменник, президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль ознайомив присутніх із книгою «Батькам скажеш, що був чесним», а токож про головну працю відомого воєнного теоретика і практика ОУН полковника Михайла Колодзінського «Воєнна доктрина українських націоналістів» розповів командир ОДЧ «Карпатська Січ» Олег Куцин.

Своїми військовими спогадами з присутніми поділився доброволець, а нині видавець Марко Мельник. Він зазначив, що «Жадання фронту» — це історія добровольця на псевдо «Вирій» про війну, що почалась для нього на Майдані у 2013 році. Він побував активістом «Правого сектора», що тоді лише зароджувався, а згодом — сотником самооборони, солдатом і військовим журналістом. Автор щиро і докладно розповідає, як про побутові, так і — що найважливіше — про психологічні аспекти перебування на війні. Українську новітню війну часто називають національно-визвольною. Її жахи — та ціна, яку платять нині добровольці та усі військові заради спільної перемоги та досягнення своєї найвищої цілі: здобуття свободи для України, що подарує можливість її громадянам самим порядкувати на власній землі. Під час заходу йшлосяся про те, чому люди стають добровольцями; про відчуття, що їх переживають військові у різних ситуаціях на війні.

«Хто забуває минуле, той не має права на вічність» – ці слова українського громадського діяча, письменника, краєзнавця Романа Коваля пронизували презентацію. Книга «Батькам скажеш, що був чесним», яку презентував автор Роман Коваль – це книга про українсько-російську війну в 1917–1940-х років та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями. У ній вміщено 50 біографій українських героїв, а також драматичні історії, спогади і документи, понад 300 унікальних світлин.

Слухаючи пана Романа, розумієш, наскільки багатою і ще недослідженою є українська історія. І саме завдяки таким дослідникам, як Роман Коваль, відкриваються її «білі» плями, відроджується історія та вшановуються її герої. Здавалося б, пройшло вже століття, але історія немов повторюється, хоче дати нам ще один урок, аби українці зрозуміли, що нація своє звершення отримує у власній соборній державі, що за цю державу треба боротися.

І саме про боротьбу новітню, її особливості та здобуті навички розповів командир ОДЧ «Карпатська Січ» Олег Куцин, а також наголосив на важливости не тільки воєнних вмінь, а й ідеологічного підґрунтя, щодо ведення війни, зокрема бою на основі праці Михайла Колодзінського «Воєнна доктрина українських націоналістів».

Михайло Колодзінський був одним з тих націоналістичних діячів, котрі на початку минулого століття, стоячи на засадах україноцентризму, виразно розуміли необхідність українського війська для здобуття і оборони власної державності, розробляли його концепцію і ставали його зародком.

Нажаль, далеко не увесь творчий доробок Колодзінського сьогодні дійшов до рук дослідників, що вже й казати про те, що він зовсім невідомий читачеві. Тож командир Олег Куцин вважає за доречне активізувати старання дослідників та видавців у напрямку пошуку та популяризації творчого спадку Колодзінського, зокрема, перевидаючи цю книгу. Як зазначив Олег Куцин, такі книги повинен прочитати кожен рядовий солдат, не те що командувач.

Слова вдячности авторам висловив депутат обласної ради Михайло Іваночко, який наголосив, що дана літературна тематака зараз вкрай необхідна суспільству. Подякували за візит та проведену презентацію боєць-доброволець голова ГО «Надвірнянське об’єднання воїнів АТО» Олег Туєшин та депутат районної ради Сергій Штогрин. Чудовим доповненням до заходу стала презентація цілого ряду книг видавництва «Видавець Марко мельник», де кожен з присутніх мав можливість поповнити власну бібліотеку націоналістичною, історичною та воєнною літературою.

Поширити

Last modified: 04.12.2019