Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На Надвірнянщині вшанували воїнів-афганців та учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2020

15 лютого у місті Надвірна відбулись заходи з вшанування учасників бойових дій на території інших держав та відзначення 31-ї річниці виведення військ з Афганістану.

Участь у заходах взяли керівництво району та міста, голова Надвірнянської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Анатолій Бичковський, воїни-інтернаціоналісти, бійці російсько-української війни та громадськість. 

Заходи розпочались з виконання Державного Гімну України, покладання квітів та лампадок до пам’ятника воїнам–афганцям. Пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів, що полягли на полі бою, вшанували хвилиною мовчання. Священнослужителі відправили панахиду за загиблими воїнами-інтернаціоналістами.  

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31 річниці виведення військ з Афганістану Анатолій Бичковський  спільно з представники районної і міської влад вручили відзнаки воїнам-афганцям.

Довідка:15 лютого 1989 року, було закінчено Афганську війну, яка тривала майже 10 років і яку український народ засудив як несправедливу й жорстоку. Зі всіх збройних конфліктів ХХ століття Афганська війна була найкривавішою, її тінь торкнулась майже кожної української родини. У бойових діях в Афганістані брали участь 165 000 українців, з яких загинуло 3500 воїнів, 9000 отримали поранення. З Надвірнянського району  участь в афганській війні взяли 297 осіб, з них 3 жінки. Восьмеро воїнів повернулися інвалідами. 5 хлопців привезли  додому в цинкових домовинах: Михайлюк Микола Васильович і Ломпас Василь Іванович з Битькова, Йосипенко Тарас Ярославович з Назавизова, Яремчук Дмитро Васильович з Бистриці, Герелишин Ярослав Михайлович зі Стримби. Україна тоді ще не мала своєї армії, але тут завжди жили мужні і сильні люди. Крім Афганістану, наші земляки несли службу в Угорщині, Єгипті, Іраку, С’єрра-Ліоне, Чехословаччині, Ефіопії, Анголі, Югославії, Лівані. Військовослужбовці, які з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської мужності, відданості та справедливості. Тож в День вшанування учасників бойових дій щиро віддаймо шану всім, кому довелося відчути на собі пекло війни на чужій стороні

Поширити

Last modified: 15.02.2020