Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У Надвірній пам’ятною ходою вшанували 5 річницю оборони Дебальцевого

15.02.2020

Пам’ятною ходою та панахидою в місті Надвірна вшанували захисників, які загинули під час оборони Дебальцевого. Взяли участь кількасот учасників, серед них волонтери, бійці російсько-української війни з Богородчанського, Коломийського та Городенківського районів, Яремчанщини та міста Івано-Франківськ, військовослужбовці Делятинської ВЧ А 1807, представники влади району та міста, громадськість.

Учасники ходи скандуючи: «Герої не вмирають! Вмирають вороги!» «Героям оборони Дебальцево тричі: Слава! Слава! Слава» «Слава нації! Смерть ворогам» «Слава Україні! Героям Слава!», пройшли центром міста до майдану Шевченка.

Там запалили лампадки та пом’янули всіх зпхисників, які загинули, боронячи країну  від російсько-окупаційних військ. На Вічевому майдані влаштували мітинг-реквієм. Священнослужителі відправили панахиду. Спільно в хвилині мовчання всі схилили голови перед пам’яттю загиблих бійців.

Спогадами про оборону Дебальцевого поділився боєць 128 ОГПБ, уродженец села Лоєва Надвірнянського району Борис Гошко:

«В січні 2015 року Дебальцеве було найгарячішою точкою у світі і ми пишалася тим, що ми там знаходимося. Тоді теж були так звані «договорняки» на політичному рівні, та як бачимо й досі це всього лиш пусті слова. З ворогом неможливо домовитися. Ми вірили в перемогу, в те, що втримаємо Дебальцівський плацдарм, але на жаль не зуміли. Важко це визнавати, але ми понесли фіаско. Ще важче, усвідомлювати, що навіть сьогодні, після 5 років, ми й досі не знаємо імен всіх загиблих за оборону Дебальцевого».

У боях за Дебальцеве з Надвірнянського району брали участь 11 захисників.

Кожного бійця голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак відзначив подякою голови районної ради. Також, голови ветеранських громадських організацій ГО “Надвірнянське районне об’єднання воїнів АТО” Олег Туєшин та ГО “Всеукраїнське об’єднання “Воїни Прикарпаття” Юрій Остапчук нагородили учасників Дебальцівських боїів медаллю «За оборону Дебальцевого».

Патріотичні музичні композиції виконали солісти районного будинку культури. Власні вірші зачитав боєць російсько-української війни друг «Вовк».

За допомогу в організації пам’ятного заходу голови ветеранських громадських організацій Олег Туєшин та Юрій Остапчук відзначили всіх причетних подяками.

Тоді у лютому 2015-го понад 2,5 тисячі українських воїнів залишили позиції біля міста на Донеччині і відійшли на північний захід. До цього, впродовж кількох місяців Росія стягнула до Дебальцевого війська, які значно перевищували українські. Впродовж активних боїв, що тривали від 15-го січня й до 18-го лютого 2015 року – загинуло 110 військовослужбовців, серед них п’ятеро прикарпатських бійців, 270 були поранені, а ще 18 – пропали безвісти.

Вічна пам’ять та вічна слава Героям України!

Поширити

Last modified: 17.02.2020