Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак відзвітував про рік роботи під час ХХХІІ сесії районної ради

21.02.2020

20 лютого під головуванням голови районної ради Івана Гурмака відбулося засідання ХХХІІ сесії Надвірнянської районної ради. На порядку денному 35 актуальних питань Також депутати заслухали звіт голови районної ради за 2019 рік

До Вашої уваги короткий Звіт голови Надвірнянської районної ради Івана Гурмака.

Шановна громадо Надвірнянщини!

Звітую з розумінням того, що результати діяльності голови районної ради визначаються ефективністю роботи колективу представницького органу в цілому і кожного депутата зокрема. Саме від цього залежать результати наших спільних зусиль та оцінка їх виборцями.

Разом із Вами ми прагнули організувати роботу так, щоб якомога повніше та ефективніше виконувати свої обов’язки, передбачені чинним законодавством, і головне – компетентно приймати відповідні рішення.

Враховуючи те, що Україна сьогодні перебуває в умовах неоголошеної війни Надвірнянська районна рада спільно з головами сільських, селищної ради, голів ОТГ та міського голови, спільно з виконавчою гілкою влади та керівниками комунальних підприємств районної ради зуміли спрацювати  результативно та ефективно. Кожен ставив перед собою завдання і виконував їх в межах своїх повноважень, відстоюючи в першу чергу, національні інтереси.

Хочу запевнити кожного мешканця нашого мальовничого Надвірнянського Надвірнянського району: у мене немає особистих амбіцій, керуюсь виключно бажанням працювати для людей, працювати для району. Саме це об’єднувало депутатський корпус задля втілення поставлених завдань. З упевненістю можу сказати, що місцеве самоврядування – надійний партнер і опора держави, який діє виключно в інтересах громади та працює на забезпечення потреб населення.

Основним пріоритетом роботи Надвірнянської районної ради є вирішення проблем господарки району, забезпечення життєдіяльності мешканців та захист прав громади. Протягом 2019 року головою районної ради скликано 7 сесій районної ради, з них одна позачергова двадцять дев’ята сесія, на якій прийняті звернення районної ради:

– щодо недопущення надання “особливого статусу” для окупованих територій за «формулою Штайнмаєра» та щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2025 року.  

Окрім даних звернень, протягом 2019 року Надвірнянська районна рада прийняла 2 звернення з приводу актуальних питань життєдіяльності району Зокрема:

  • щодо збільшення фінансування для придбання препаратів для лікування хворих на цукровий діабет з Державного бюджету на 2019 рік;
  • щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів Законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України та інші.

В межах повноважень районної ради на 7 пленарних засіданнях розглянуто 104 питання.

Особливу роль під час сесійних засідань районної ради займають депутатські запити та звернення, що свідчить про бажання депутатів районної ради відстоювати інтереси своїх виборців, розв’язувати найбільш гострі та невідкладні проблеми району.

У звітному періоді було подано 42 запити, в яких порушено питання фінансування та виконання робіт, що стосуються наступних проблем: ремонт доріг та мостів, матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів району, ремонтно-будівельні роботи у закладах культури, медицини, адмінбудинках ОМС, пасажирські перевезення, ліквідації наслідків повені, соціальний захист та інше.

2019 рік можна по праву назвати роком виконаних обіцянок та впроваджених за суттєвої підтримки органів місцевого самоврядування реформ.

Протягом звітного періоду значну увагу було приділено виконанню заходів Програми соціально-економічного та культурного розвитку району на 2019 рік. Завдяки злагодженій та консолідованій позиції всіх депутатів районної ради, частину заходів Програми  було профінансовано за рахунок коштів районного бюджету.

Освіта:

Одним із досягнень в освіті можна по праву вважати впровадження інклюзивного навчання для дітей з особливими потребами. У 2019 році було зроблено важливий крок, а саме відкрито КП Надвірнянської районної ради «Інклюзивно-ресурсний центр». На ремонтні роботи з районного бюджету використано 600 тис.гривень.

Протягом звітного періоду проводилися ремонтно-будівельні роботи дошкільних та навчальних закладах району за спів фінансування з районного бюджету. Зокрема, капітальний ремонт даху в Тисменичанській та Максимецькій ЗОШ, капітальний ремонт (заміна вікон та дверей) у Парищенській ЗОШ, Надвірнянській ЗОШ №3 та №4, Облаштування внутрішніх санвузлів та капітальний ремонт Стримбівської ЗОШ, Капітальний ремонт даху ДНЗ “Дзвіночок” с.Красна, Капітальний ремонт (благоустрій) в ДНЗ “Малинка” с.Гвізд та інше.

За кошти залишку освітньої субвенції придбано два шкільні автобуси для Пасічнянської та Битківської ЗОШ І-ІІІ ст. Загалом, для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти району, проведення капітальних та поточних ремонтів, впровадження концепції “Нової української школи” на відповідні  видатки в районному бюджеті було передбачено 21 млн. 172 тис. грн.

Медицина:

В зв’язку з впровадженням медичної реформи районна рада утворила в звітному році Комунальне підприємство «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги», Комунальне некомерційне підприємство «Надвірнянська центральна районна лікарня» та Комунальне некомерційне підприємство «Дитяча лікарня Надвірнянського району».

КП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги» особливо розвиває свою діяльність в гірських населених пунктах та сільській місцевості. В складі первинки 7 амбулаторій загальної практики в сільських населених пунктах (села Бистриця, Білі Ослави, Битків, Зелена, Пасічна, Парище, Тисменичани) та 16 ФАП. У 2019 році було збудовано приміщення амбулаторій загальної практики в селі Зелена.

Для КНП “Надвірнянська ЦРЛ” у звітному періоді  придбано медичне обладнання, а саме біохімічний  аналізатор для клініко-діагностичної лабораторії  на суму 778,5 тис.грн., а також інше необхідне медичне обладнання на суму близько одного мільйона гривень.

Проведено роботи по капітальному ремонту (заміна вікон та дверей) терапевтичного та неврологічного відділень на суму 300,0 тис.грн. проведено ремонтні роботи  приміщень поліклініки центральної районної лікарні, здійснено поточний ремонт клініко-діагностичної лабораторії ЦРЛ. Зроблено поточний ремонт (заміна дверей) Ланчинської міської лікарні.

Також варто зазначити, що в районному бюджеті було закладено значну суму на надання безкоштовних ліків людям відповідних пільгових категорій, а також на лікування учасників бойових дій.

Культура.

Надвірнянщина багата своїми талановитими людьми. Провідні мистецькі колективи, вокальні і танцювальні ансамблі, а також співучі вокалісти створюють атмосферу свята для мешканців і гостей району.

Одним із надбань культурної та історичної спадщини Надвірнянщини є Замок Куропатвів більш відомий як Пнівський замок. Твердиня отримує друге життя. У поточному році на тривали реставраційні роботи на території Пнівського замку.

23-25 серпня на Надвірнянщині на території Пнівського замку відбувся етнофестиваль «Дженджур Фист», учасники і гості якого мали можливість поринути у світ Середньовіччя.

Проведення такого заходу стало можливим завдяки проекту “Проведення на території замку Куропатви (Пнівський замок XV століття) в м.Надвірна етнофестивалю “Дженджур Фист”. Даний проект став переможцем конкурсу культурно-мистецьких проектів “Малі міста – великі враження”, що реалізовується за підтримки Уряду та Міністерства культури України. Організаторами фестивалю стали Надвірнянська районна рада, Надвірнянська міська рада, громадська організація «Мистецька агенція Фист» та Надвірнянська райдержадміністрація,.

У 2019 році за підтримки районної ради на Надвірнянщині вкотре на високому рівні в цикл новорічно-різдвяних свят проходив культурно-мистецький фестиваль «Файне Різдво у Надвірній». Велика мистецька програма зібрала учасників не тільки з Прикарпаття, а й з інших областей України та навіть із Румунії.

Велику частину культурно-мистецького життя в районі творять діти, які мають змогу активно розвивати свої таланти в закладах позашкілля. Одним із таких є Центр дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, вихованці якого є учасниками різноманітних заходів, а самі викладачі організовують дозвілля для дітей та молоді, це і Дитячий день міста, Андріївські вечорниці та інше.

Інтелектуальні знання учні району мають змогу почерпнути в Станції юних техніків, самостійно змайструвати літака, стати «фотомисливцем», чи повправлятися з луком відвідуючи відповідні гуртки.

Шанувати та берегти природу, а ще навчитися виготовляти різноманітні сувеніри з природних матеріалів навчають у Еколого-натуралістичному Центрі.

Районна рада намагається надавати постійну підтримку закладам позашкільної освіти в районі.

Особливе місце у звітному році було відведене бібліотекам району. Незлічити кількість літературних презентацій та проведених літературних заходів бібліотекарями, котрі доводять свою важливість та незамінність навіть у світі сучасних технологій. Ремонт міської юнацької та районної дитячої бібліотек склав в сумі 154 тис. гривень. Спільно з молодіжною організацією БУР «Будуємо Україну Разом, яка побувала в місті Надвірна, вдалося перетворити міську бібліотеку для юнацтва в справжній центр дозвілля.

Спорт:

Фізична культура та спорт посідають важливе місце у житті населення району.  Здоровий спосіб життя та змістовне дозвілля –  цим важливим факторам всебічного розвитку особистості районна рада у повсякденній діяльності надає великого значення.

У 2019 році відкрито та облаштовано 5 спортивних майданчиків:

  • волейбольний майданчик зі штучним покриттям на території Надвірнянського ліцею (вартість проведених робіт становить 720,0 тис. грн);
  • облаштовано футбольне поле зі штучним покриттям на існуючому комплексному спортивному майданчику для фізкультурно-оздоровчих занять учнів Білозоринської ЗОШ І-ІІ ст.
  • облаштовано футбольне поле зі штучним покриттям на існуючому комплексному майданчику для фізкультурно-оздоровчих занять учнів Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1
  • проведено реконструкцію існуючого спортивного майданчика з влаштуванням штучного покриття Битківської ЗОШ І ст. – 800,0 тис. грн.
  • Облаштовано дитячий спортивний майданчик в м. Надвірна по вул. Богдана Хмельницького на суму 175,0 тис. грн за кошти міського та районного бюджетів.

Надвірняська районна рада долучається до проведення спортивних турнірів,  змагань і чемпіонатів з різних видів спорту як районного так і обласного, всеукраїнського і навіть міжнародного рівня серед дітей та молоді.

З нагоди Дня Молоді були проведені районний турнір з волейболу, баскетболу та Всеукраїнський шаховий турнір. Вперше відбувся районний турнір з міні-футболу за «Кубок Гір» для дітей серед гірських населених пунктів.

Справжнім спортивним дійством для мешканців району стало проведення «Богатирського турніру». Стронгмени зі всієї області змагалися в силових справах, таким чином закликали молодь до здорового способу життя та занять спортом.

Співпраця з учасниками бойових дій та волонтерство:

Надвірнянщина, як і вся Українська держава, активно бере участь у боротьбі за територіальну цілісність України та відстоює національні інтереси народу.

В районі діє програма Підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період 21 листопада 2013 по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що у творилися на захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та інших громадян, які залучилися і брали участь а АТО в районах її проведення. На виконання зазначених у Програмі заходів на 2019 рік з районного бюджету передбачено 422,8 тис.грн. Варто зазначити, що в районі є 607 осіб, як мають статус учасника бойових дій. При чому ця цифра зростає.

Спільно з учасниками бойових дій районна рада проводить інформаційно-просвітницьку роботу серед молоді району, долучається до проведення заходів в пам’ять про загиблих військовослужбовців, а також різноманітних турнірів за участі захисників з Надвірнянщини.

Інтереси бійців російсько-української війни як зазначає Іван Гурмак є пріоритетними і допомога місцевої влади тим, що на фронті і тим, що вже вдома повинна бути максимальною. Варто зазначити, що Надвірнянська районна рада тісно співпрацює з ветеранськими організаціями, які діють в районі, це насамперед ГО «Надвірнянське районне об’єднання воїнів АТО» голова Олег Туєшин, ГО Всеукраїнське об’єднання «Ветеранів АТО Прикарпаття» голова Юрій Остапчук, ГО «Надвірнянсько-Яремчанське об’єднання воїнів АТО» Василь Боднар.

Берегти пам’ять про полеглих Героїв є основним завданням українців на мирній території. Так за підтримки голови районної ради на Надвірнянщині проводяться традиційні спортивні турніри з міні-футболу пам’яті захисників з бійця «ДУК-Правий Сектор» Дмитра Ломея «ЛОМ», Анатолія Гаркавенка псевдо «Морячок», а також спільно з ветеранськими громадськими організаціями було проведено пам’ятний турнір з міні-футболу серед юнаків «Дзвони пам’ятні» в знак шани всіх загиблих воїнів Надвірнянщини.

Надвірнянська районна рада активно співпрацює з волонтерською організацією БФ «Свобода-Гідність-Перемога». Зі своєї сторони голова районної ради Іван Гурмак всіляко сприяє у зборі гуманітарного вантажу та волонтерським поїздкам в зону бойових дій. Окрім участі в організації благодійних вечорниць, час від часу збір гуманітарної проводиться прямо в районній раді. Так, напередодні Великодніх свят вся Надвірнянщина долучилася до вже традиційної благодійної акції «Збери Великодній кошик для бійця московсько-української війни».

Благодійні акції на підтримку українського війська за останні роки відбулися в кожному населеному пункті.

Одна за одною громади сіл, школи району організовують «Вечорниці для Східного Фронту», де всі небайдужі громадяни мають змогу, зліпивши «фронтового вареника» для бійців московсько-української війни, внести свою лепту у спільне протистояння агресору.

Велика волонтерська акція відбулася в районі напередодні Різдвяних світ. Завдяки активній допомозі громади, вдалося відправити два волонтерських екіпажі з гуманітарною допомогою  на схід до бійців.

Окрім залучення молоді району до волонтерської роботи спільно з бійцями російсько-української війни проведено тематичні зустрічі в навчальних закладах району. Учні та студенти мали змогу почути фронтові історії, поспілкуватися з бійцями та волонтерами особисто.

Незважаючи на те, що в  системі рад не передбачено владної  вертикалі, районна рада виступає координатором   у спільній діяльності районної, міської, 3 об’єднаних громад, 1 селищної та 17 сільських рад району, які не тільки представляють на місцях державу і владу, а й виступають безпосередніми носіями інтересів територіальних громад, дбають про повсякденний побут, вирішення найболючіших проблем людей. Хоча в районі вже функціонують три самостійні ОТГ: Ланчинська, Переріслянська та Делятинська, тісна співпраця з районною радою і досі є невід’ємною складовою.

Сільські та  селищні голови – це  головні господарі у ввірених їм громадах, які наділені непростими повноваженнями і високою відповідальністю. Існує чітка співпраця щодо життєдіяльності інфраструктури населеного пункту, проводяться зустрічі керівництва району із активом села/селища, із керівниками ДНЗ, директорами шкіл, завідуючими ФАПів, амбулаторій, директорами сільських будинків культури, обговорюються проблемні питання, а також  працівниками виконавчого апарату районної ради надається практична, методична, юридична допомога сільським і селищним головам, секретарям  сільських та селищних  рад  з різноманітних питань.

У 2019 році органами місцевого самоврядування району завершено реалізацію 5 проектів восьмого обласного конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування на загальну суму 1,4 млн. грн. По одному проекту реалізувано Надвірнянською міською, Битківською селищною радою, Пнівською сільською радою, Тисменичанською сільською радою, Цуцилівською сільською радою.

Інформаційна відкритість:

Основний принцип сучасного суспільства – інформаційна відкритість. За звітний період продовжувалася співпраця із засобами масової інформації через публікації в газеті «Народна Воля» та «Життя Прикарпаття», телевізійні передачі ТРК «Надвірна», на офіційному веб-сайті районної ради та на офіційній сторінці районної ради у соціальній мережі «Фейсбук».

Одним з досягнень районної ради в інформаційному полі стало запуск радіо на теренах Надвірнянщини. На сьогодні Радіо Надвірна 107.3 Фм веде цілодобове мовлення, є ефективним комунікатором між органами місцевого самоврядування та громадою.

Шановні депутати!

Враховуючи те, що ми є виконавцями волі територіальної громади району, у цей завершальний рік нашої каденції, весь свій потенціал маємо направити на забезпечення спільного розвитку громад, які ще незадіяні в процесі добровільного об’єднання. 

Основна мета моєї доповіді – не тільки проаналізувати діяльність районної ради  за рік, а й разом визначитись щодо основних напрямків та пріоритетів у нашій подальшій роботі.

Найголовнішими завданнями районної ради на наступний період, на мою думку, залишаються:

ремонт  доріг;

підвищення якості медичних послуг, поліпшення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я;

забезпечення реалізації права учасникам АТО на першочергове право отримання у власність земельних ділянок;

соціальний захист населення;

забезпечення умов для успішної реалізації молодіжної політики,  розвитку спорту в районі;

подальше поліпшення матеріальної, навчальної бази для освітньої галузі;

координація дій органів місцевого самоврядування з питань благоустрою території району та багато, багато іншого.

Озирнувшись назад, можна сміливо сказати: рік, що минув, був важливим для усіх нас. Питань, які потребують вирішення, щодня постає немало – економічних, організаційних, фінансових та інших. І мусимо спільно долати їх. А спільна праця, направлена на добробут громадян, не може бути марною.

Висловлюю щиру вдячність виборцям, депутатському корпусу, сільським та селищним головам, районній державній адміністрації, представникам засобів масової інформації, громадським організація, усім, хто сприяв районній раді у реалізації повноважень, передбачених законодавством, на благо територіальних  громад сіл, селищ району.

Головне – знайти нові підходи і шляхи вирішення наболілих проблем. Запорукою цьому є тісна співпраця громади Надвірнянського району, районної ради, органів місцевого самоврядування районної державної адміністрації. Бо лише разом ми сила!

З повною версією звіту голови районної ради можете ознайомитися на офіційному веб-сайті районної ради в Рубриці – Рішення районної ради.

Поширити

Last modified: 24.02.2020