Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У Надвірній Смолоскипним маршем вшанують командира УПА Романа Шухевича

03.03.2020

З нагоди вшанування 70 роковин з дня трагічної загибелі Героя України, головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича 5 березня у місті Надвірна пройде Смолоскипний марш.

Організаторами виступили Надвірнянська районна рада в особі голови районної ради Івана Гурмака та Надвірнянська районна організація ВО “Свобода” на чолі з депутатом обласної ради Михайлом Іваночко.

Запрошуємо мешканців та гостей Надвірнянщини взяти участь у наступних заходах, які відбудуться 5 березня в м. Надвірна:

17:00 год. – Заупокійна Служба Божа у Церкві Воздвиження Чесного Хреста;
18:00 год. – Смолоскипна хода до Символічної могили «Борцям за волю України»;
18:15 год. – Панахида. Пам’ятне Віче.

Вічна шана Героям України!

Довідка:

Роман Йосипович Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові. Дитинство провів у Краківці на Львівщіні. Закінчив Львівську політехніку, після чого відбував військову службу в польській армії. У 1925 році Роман Шухевич вступив у ряди Української Військової Організації, а у червні 1934 його арештували і заслали до табору, а згодом засудили на три роки ув’язнення з урахуванням слідчого арешту.

У 1943 році в житті Романа Шухевича почався новий етап діяльності як Провідника й Командира національно-визвольної боротьби проти німецьких і російських окупантів. У серпні 1943 його було обрано Головою Бюро Проводу ОУН і призначено Головним командиром УПА.

5-го березня 1950 року в селі Білогорща поблизу Львова, в будинку місцевої жительки Анни Конюшик знаходилась криївка головного командира УПА Романа Шухевича. З ним у криївці перебувла  – зв’язкова Галина Дидик “Анна”. Десь о шостій годині ранку хтось застукав. Анна відхилила двері, і в ту ж мить дві пари сильних рук схопили її. Солдати питали, хто ще є в хаті. Анна відповідала голосно, хотіла подати знак командирові, який ще спав у кімнаті на горі. Вона кричала і сварилась з солдатами. На дерев’яних сходах чути тупіт, хтось збігає вниз. Лунають постріли. Хтось падає, хтось кричить. Серед чекістів чути голоси: “Роман застрілився”. Водночас Анна чує, як відчинились другі двері, на протилежному боці сіней долинають постріли. Через деяку мить все стихає. Поміж вбитих чекістів лежало тіло мертвого Романа Шухевича. Що сталося з тілом генерала УПА достеменно не відомо. За однією з версій його тіло спалили біля села Гуків у Хмельницькій області, де нині споруджено пам’ятний хрест.

Поширити

Last modified: 04.03.2020