Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На Прикарпатті пам’ятною ходою вшанували захисників Донецького аеропорту

27.01.2020

«Героям Донецького аеропорту тричі: Слава! Слава! Слава!», «Україна понад усе!» та «Герої не вмирають!», – скандували в майже тисячній колоні військові, волонтери, курсанти та родичі загиблих оборонців України.

П’ять років тому, 20 січня, завершилися бої за Донецький аеропорт, оборона якого тривала 242 дні. Щороку на Прикарпатті вшановують пам’ять захисників аеропорту – “кіборгів”, і цьогоріч до памя’тної ходи долучилися бійці, волонтери, військові та молодь з Надвірнянщини. Одним із сімох загиблих в Донецькому аеропорту прикарпатців був мешканець Надвірнянського району Дмитро Ломей.

Розпочали пам’ятні заходи із панахиди в Кафедральному соборі. Після, учасники ходи вишикувалися в колону і пройшлися центром міста до Меморіального скверу, де відбулося пам’ятне віче.

“Вперше ми в ДАП заїхали 26 листопада. Наш батальйон воював у складі 95 бригади. Бої були вкрай важкими, місцями доходило майже до рукопашного бою. Потім ми відійшли зі старого терміналу до нового, стали по позиціям, і бої почалися знову. Холод був страшний, і вогонь вівся безперервно. Проти нас воювали регулярні російські війська, спецпризначенці, кадировці. Але ми давали їм по зубам. Були моменти, коли проти нас використовували якийсь отруйний газ, бо не могли боями нас вивести з місць оборони. Тим захисникам дапу, хто залишився живим, справді дуже пощастило і ми повинні берегти пам’ять про наших побратимів та шанувати їх подвиг“, – відзначив у своєму зверненні Ігор Склеповий, позивний “Квадрат”.

Також виступив оборонець ДАПу Тарас Червак з позивним «Опришко»:
“Там ми знали, за що помираємо і якби можна було обрати смерть, то я б хотів померти у бою. Зараз все неоднозначно, треба думати за що жити…”. Боєць побажав усім присутнім, аби вони своїми вчинками продовжили славу загиблих Героїв.

Спогадами про сина поділилася мама “кіборга” Володимира Байдюка з Богородчанщини. Вона подякувала всім за те, що шанують Героїв та зачитала власного вірша.

Нагадаємо, що під час оборони Донецького литовища загинуло сім воїнів з Прикарпаття: Володимир Байдюк, Микола Самак, Степан Стефурак, Мирослав Костишин, Олександр Карпенко, Дмитро Ломей та Григорій Семанишин.

Поширити

Last modified: 27.01.2020