Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Історія Ольги Андрусяк онлайн-конкурсу “Моя мама”

03.06.2020

Переможець онлайн-конкурсу “Моя МАМА” Ольга Андрусяк з селища Битків отримала призи від організаторів конкурсу, а саме голови районної ради Івана Гурмака та букет квітів для своєї мами від маленької учасниці цього ж конкурсу Тетянки Коваль з селища Ланчин, яка перейнялася історією жінки.

До Вашої уваги розповідь Ольги Андрусяк для конкурсу “Моя мама”.

…”Моя мама слабка фізично, маленька жіночка із сильним характером і незламним духом. Їй майже 88… Прожила непросте, трагічне життя. Її життєва історія як історія неньки України. Бачила мама життя, коли Україна була у складі Польщі, жила у роки Другої світової війни, пережила виселку у Сибір, репресії, колективізацію, сиріцтво,голодні роки, дочекалася незалежної України. Має 5 дітей,11 внуків, 12 правнуків, 2праправнуків,а ще виховувала 2 братів-сиріт оскільки була старшою, коли загинули батьки.

В житті мами було багато щасливих і трагічних моментів. Хочу сьогодні розказати про один. Це був Великдень у 45 році. Кожного року перед Великоднем мама не може не згадати про ті дні. На той час їй було не цілих 13.Батько пропав безвісти за загадкових обставин… Чи то НКВД постаралося, чи інші обставини, адже був воєнний час, мамин тато був сільським активістом і мав свою точку зору на всі політичні події. Сестру мами Ольгу ув’язнили за участь у визвольному русі УПА, була в тюрмі в Надвірній. Мамина мама Євдокія Зеленчук захворіла на тиф. Тому вся відповідальність за господарство і двох молодших братів лягла на плечі 13 річної Ірини, моєї мами. В суботу перед Великоднем дівча зпорало господарство, нагодувало братів і хвору на тиф маму, замісило паску і разом з односельцями понесла пішки у Надвірну передачу сестрі. Передачу не приймали. Жінки радили дочекатися “доброго” наглядача, який завжди бере передачі.

Мама згадує, що довго чекали, було дуже жарко, хотілося пити, але,найбільше – щось передати сестрі. Наглядач взяв передачу, але не їла того мамина сестра… Повернулась мама під вечір. Повернула до подруги. А там-у хаті чисто, паска на столі, яскраві галунки. А дома… Мама хвора, брати голодні, паска перекисла. Спорала моя мама все, поклала пекти паску в піч, почала мити підлогу. Змучена зхилилась на відро і заснула. Збудили церковні дзвони. Великдень. Півпідлоги помитої, паска до ранку висохла у печі.
Після цієї розповіді дрібними були наші сумніви щодо святкування Великодня цього року….”

Ольга Андрусяк, 52р.с. Битків

Дякуємо за Вашу сімейну історію. Бажаємо міцного здоров’я і довгих літ життя Вам і Вашій мамі.

Поширити

Last modified: 03.06.2020