Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

«Депутатство в місцевих радах – це важка робота, своєрідне волонтерство, за яке винагородою є слова вдячності громади.» – депутата районної ради Сергій Штогрин.

17.08.2020

Рубрика: Інтерв’ю з депутатом.

Депутатський склад Надвірнянської районної ради сьомого скликання невдовзі завершує свою діяльність.  Про перемоги і поразки, здобутки та невдачі, а також чим пишаються і що не встигли зробити районні обранці від політичної партії ВО «Свобода» розповідає голова фракції свободівців в районній раді Сергій Штогрин.

Досьє :

–           депутат Надвірнянської районної ради двох скликань 2010-2015рр., 2015-2020 рр.;

–           член політичної партії ВО «Свобода» з 2008 р;

–           закріплений за виборчим округом № 31 (с.Стримба);

–           член постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, комунальної власності, земельних відносин та  екології;

–           народився 03.02.1971;

–           одружений, двоє дітей;

–           приватний підприємець;

–           хобі – подорожі;

Громадська робота: співорганізатор та активний учасник спортивних та культурних заходів, волонтер БФ «Свобода Гідність Перемога», робота з виборцями на окрузі та загалом мешканцями району.

  • Сергій Романович, Ви депутат районної ради уже двох скликань. В порівнянні охарактеризуйте депутатську діяльність двох каденцій і чим саме Вам запам’ятається районна рада сьомого скликання?

Перш за все хочу подякувати всім хто підтримав і проголосував за ВО «Свобода» та особисто за мене на місцевих виборах, уже вдруге доручивши мандат депутата районної ради. Ми з однопартійцями намагалися виправдати усі сподівання та максимально працювали в межах своїх депутатських повноважень. Треба сказати, що ці дві каденції як на мене неможливо порівняти, і звісно районна рада сьомого скликання для мене стала прогресивним і демократичним органом місцевого самоврядування. Минуле скликання, а це 2010-2015 рік ще було відлунням тієї радянської системи. Тоді свободівці вперше з’явилися в районній раді в кількості 10 депутатів з 62 і були найактивнішими депутатами, яким таки вдалося зламати той «радівський стереотип». Натомість, каденцію 2015-2020 років я б назвав проєвропейським зразком депутатської діяльності. Якщо в двох словах то назвав би сьоме скликання «каденція компромісу». В цьому скликанні фракція ВО «Свобода» складає 8 районних обранців з 36, а також на посаду голови районної ради більшістю голосів депутатів був обраний свободівець Іван Гурмак.

Запам’ятається сьоме скликання великою кількістю проробленої роботи в районі, а це є найголовніше для депутата.  Інколи люди не розуміють суті громадської роботи й роботи депутата. Для багатьох навіть стає справжнім відкриттям, що роботу депутатів місцевих рад не оплачують. Часто закидають, мовляв, та за що вам зарплату платять?! Доводиться постійно пояснювати, що депутати місцевих рад працюють виключно на громадських засадах і заробітна плата їм не виплачується, що наших людей дуже дивує.

Депутатство – це важка робота, яка відбивається в першу чергу на сім’ї. Це своєрідне волонтерство, за яке винагородою, особисто для мене, є почуті слова вдячності від громади.

  • Розкажіть про депутатську роботу фракції ВО «Свобода» в районній раді. Які пріоритети і чим саме пишаєтесь, що вдалося зробити за поданням Вашої фракції?

Депутати-свободівці є одні з найактивніших депутатів в районній раді за кількістю поданих запитів і звернень щодо проблем, які в основному стосуються господарки району. Головне це не просто клопотатися про усунення тієї чи іншої проблеми, а реально підходити до неї виходячи з можливостей районного бюджету. Тож , це  здебільшого ремонт та покращення умов в закладах освіти, медицини й культури, як от наприклад заміна покрівлі та вікон, чи облаштування санвузлів(с.Красна, с.Гвізд, с.Стримба, м.Надвірна). А також встановлення дитячих ігрових, силових майданчиків, футбольного поля (с.Стримба, с.Делятин). Неодноразово депутати районної ради зверталися щодо ремонту доріг та мостів на їхніх округах, але такі проблеми потребують вирішення на державному рівні. В пріоритеті комфорт мешканців району і створення умов для розвитку дітей.

Особисто я вдячний за підтримку колегам-депутатам в зверненні свободівців щодо будівництва котельні для Надвірнянських шкіл №1 та №2. Нагадаю, що підприємство, яке подавало тепло до цих закладів, неодноразова займалося таким собі «тепловим шантажем» і часто діти взимку навчалися в холодних приміщеннях. Пригадую особисто голова районної ради Іван Гурмак лобіював це питання. Спільно з міською радою вдалося побудувати котельню і вже два роки вона працює на благо громади, при чому не забруднюючи довкілля.

Виконання депутатських запитів та звернень залежать від наполегливості самого депутата, від його контролю над усуненням тієї чи іншої проблеми. Насправді не все так просто і депутат повинен контролювати весь процес заради успішного результату.

Робота фракції ВО «Свобода» це колективна відповідальність. Ми є представниками націоналістичної сили і попередньо прийняття рішень обговорюємо та узгоджуємо між собою. Завжди голосували в інтересах громади району.

  • Чи виступала фракція ВО «Свобода» ініціаторами звернень районної ради до вищого керівництва держави?

Так… Інколи спільно з фракціями інших політичних сил. Депутати-свободівці виступали проти розформування добровольчих батальйонів та введення ринку землі, що є неприпустимим в час російської агресії, зверталися щодо збереження інституту сім’ї, проти підняття цін на газ та зокрема встановлення плати за транспортування газу, зверталася щодо заборони діяльності на території України православної церкви московського патріархату, апелювали до керівництва держави щодо вивішування червоно-чорного прапора на адміністративних будівлях, клопотали про присвоєння Степану Бандері звання Героя України та інші.

Фракція «свободи» в районній раді підтримувала звернення й таких підприємств як НГВУ “Надвірнанафтогаз” та інші.

Хтось може сказати, що такі звернення органів місцевого самоврядування не дають результатів, але я вважаю, що треба «стукати» і висловлювати свою позицію.

  • Ви голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, комунальної власності, земельних відносин та  екології районної ради, розкажіть про її роботу.

Робота комісії доволі складна й різноманітна, бо охоплює багато важливих питань. Однак старилися з господарським підходом приймати рішення і перш за все, щоб вони були корисними для громади району. Оскільки у власності районної ради перебувають комунальні заклади медицини та інших служб, а також такі комунальні підприємства як «Теплокомуненерго», «Планувально-архітектурне бюро», «Аптека 100», часто постають питання ремонту приміщень, продовження договорів оренди чи встановлення тарифу на тепло. Заслуховуємо звіти керівників комунальних підприємств. Щодо земельних відносин то питань фактично не виникало  цього приводу, адже землі належать до сільських, селищних, та рад ОТГ.

Проблемні питання екології це насамперед поводження з твердими побутовими відходами. Стихійні сміттєзвалища для нашого туристичного регіону є катастрофою. Постійно піднімали питання поводження з ТПВ на сесіях районної ради, були виїзди комісії на потенційну ділянку для будівництва сміттєсортувальної лінії, і навіть заслухали пропозиції польських інвесторів. З місця це питання таки не зрушилося і сміття Надвірнянщини  продовжують возити в с.Рибне. Можливо й наше суспільство не готове до прийняття відповідальних рішень, бо з боку людей був великий спротив на виділення земельної ділянки під будівництво сміттєсортувальної лінії чи заводу. Хоча всі виступають за чисте довкілля.

Також серед проблем екології розглядали звернення щодо незаконної вирубки лісу в деяких населених пунктах району. Комісія здійснювала виїзд на місце для фіксації порушень. Одним із важливих питань є укріплення берегів та впорядкування русел річок, однак ми можемо тільки направляти звернення до відповідних служб, що й робимо.

  • Ви спільно з колегами-свободівцями активно виступали за збереження Надвірнянської школи-інтернет, нині це гімназія №5, прокоментуйте позицію і чи не шкодуєте сьогодні про таке рішення.

Абсолютно не шкодую і я попередньо докладно вивчав це питання. Так, на звернення директора, колективу та батьків учнів школи-інтернат наша фракція вирішила підтримати збереження навчального закладу. Я все розумію, що відбуваються реформи, вводяться європейські стандарти, але мені ніхто не дав відповіді на запитання: «де повинні бути діти з інтернату, в яких не має сім’ї?» Ліквідувати зажди легше, аніж створити. Якщо б діти із соціально незахищених сімей мали змогу бути в прийомних сім’ях, чи виховуватися в спеціальних будинках сімейного типу, то я погоджуюсь, нам би непотрібні були школи-інтернат. Однак, поки інших умов, а саме кращих, для дітей із проблемних сімей не створили, при чому на загальнодержавному рівні це питання не має логічного вирішення. Обласна рада пішла нам на зустріч і передала приміщення теперішньої гімназії №5 на утримання, що дає змогу вкладати в будівлю кошти і ремонтувати. Що було й зроблено останній рік.

Покращуємо умови навчання та проживання учнів, а цим дітям потрібна увага, тепло і підтримка дорослих, бо не у всіх є люблячі батьки. Багато хто не вірив, що заклад вдасться зберегти, але на сьогодні гімназія функціонує і є рідним домом для майже сотні дітей з усього району. По цьому питанні було скликано позачергову сесію районної ради і ми знайшли таки взаєморозуміння з депутатами та компроміс щодо збереження навчального закладу.

  • Ваша думка щодо проведення реформи децентралізації?

Свободівці виступали проти реформ в час російсько-української війни. Однак як бачимо війна триває вже сьомий рік, а з нею і незавершена реформа децентралізації. В нашому районі не має жодної об’єднаної територіальної громади згідно перспективного плану. Думаю це через відсутність комунікації з боку влади. З людьми потрібно було спілкуватися, а на разі частково створився хаос. Попереду чергові зміни, в тому числі й специфіки роботи органів місцевого самоврядування і територіального устрою загалом.

Реформа децентралізації має два кінці. Плюс реформи в тому, що вона об’єднує сильніші населені пункти із слабшими, бо якщо відверто дотаційні села не можуть існувати, як самостійні. Створюються об’єкти інфраструктури та надання адміністративних послуг населенню на місцях. Також керівники на місцях матимуть більше повноважень і для громади це позитивно. Успішність самої ОТГ визначатиметься ефективністю роботи її голови та працівників. Щодо зменшення кількості чиновників, про яке говорять, то навряд це відбудеться, навпаки потрібно чимало кваліфікованих людей на посади в апарати ОТГ.

  • Як щодо громадської роботи?

Найбільше уваги ми приділяємо допомозі учасникам російсько-української війни (детальніше про це можна ознайомитися на офіційній сторінці  БФ «Свобода Гідність Перемога»). Серед депутатів-свободівців районної ради є учасник бойових дій Василь Білоус, який паралень з депутатською роботою захищав Україну 4 роки на сході. Також серед депутатів районної ради є волонтери, одні , що допомагають на місцях, інші ж везуть волонтерську допомогу безпосередньо на передову, як от Ігор Голіней та Володимир Черленюк. Я особисто завжди фінансово долучаюсь до різного роду волонтерських заходів чи поїздок.

Також з однопартійцями багато уваги приділяємо патріотичному вихованню молоді, і загалом стараємось створювати різні заходи для розвитку підростаючого покоління. Я декілька років підряд особисто долучаюся до проведення Всеукраїнського турніру із шахів в Надвірній, завжди підтримую різні футбольні турніри.

Зокрема, спільно з командою ВО «Свобода» проводимо різні спортивні турніри, інтелектуальні конкурси, гумористичні молодіжні шоу, для того, щоб показати, що молоді люди рухаються в правильному руслі, а інших спонукати бути більш активними і не боятись проявляти свої здібності, адже освічена, амбіційна та вольова молодь – це запорука сильної держави, це наша віра і наше майбутнє. Я вірю в молодих людей і для них потрібно створювати перспективи саме в Україні.

  • І наостанок. Що побажаєте читачам?

Хочу подякувати голові районної ради, депутатському корпусу та працівникам виконавчого апарату районної ради за плідну каденцію сьомого скликання, за взаєморозуміння та повагу одне до одного.

Депутати фракції ВО «Свобода» по можливості розказують про свою роботу, звітують перед виборцями і хочу зазначити, що це аж ніяк не піар, а справді звіт перед громадою. Тож напередодні місцевих виборів бажаю виборцям «не вірити в казки», а обирати достойних, хто не словом, а ділом доводить свою депутатську ефективність.

На завершення розмови скажу такі слова: не хлібом єдиним ситий народ, все таки потрібна свобода в наших серцях. Як говорив провідник української нації Степан Бандера: «Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний»…

Прес-служба Надвірнянської районної ради

Поширити

Last modified: 18.08.2020