Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

34-а сесія Надвірнянської районної ради

16.09.2020

Двічі відкладена у зв’язку із карантинними заходами 34-а сесія районної ради відбулась 10 вересня під орудою керівника представницької влади району Івана Гурмака.

Участь в засіданні взяли народний депутат України Зіновій Андрійович, голова райдержадміністрації Володимир Пасько, керівники підрозділів, служб та управлінь РДА, представники місцевих ЗМІ. В умовах адаптивного карантину на сесію не запрошували широке коло громадськості, очільників об’єднаних територіальних громад та населених пунктів Надвірнянщини.

Після виконання Державного Гімну і традиційної молитви голова районної ради Іван Гурмак привітав із професійним святом працівників нафтогазової та нафтопереробної промисловості, Днем фізичної культури і спорту та 431-ю річницею першої письмової згадки про місто Надвірну.

На початку пленарного засідання голова районної ради Іван Гурмак вручив відзнаку «За заслуги  перед Надвірнянщиною» учаснику бойових дій Володимиру Кінашу та українській самбістці ( 2013 р.- срібна призерка літньої універсіади у Казані; 2015 р. – на 1-х Європейських іграх в Баку здобула срібну нагороду; 2019 р. – на 2-х Європейських іграх у Мінську виборола срібну нагороду), а нині ще й військовослужбовцю Олені Сайко.

Подяки і низький уклін Іван Гурмак адресував усім тим волонтерам, підприємцям, колегам-депутатам, медикам та іншим доброчинцям, працівникам РДА, які посприяли під час повені та сприяють у боротьбі із COVID-19, а також правоохоронцям, котрі забезпечують впровадження карантинних заходів.

***

Перед обговоренням питань сесійного порядку денного підтримали депутатський запит Тетяни Пришляк щодо необхідності надання коштів для оплати виконаних робіт по ремонту даху Битківської ЗОШ І-ІІІ ст., пошкодженого під час буревію.

Депутат районної ради Микола Гусак подякував голові районної ради Івану Гурмаку, колегам, і керівництву РДА за сприяння у придбанні автомобіля для Тисменичанської лікарської амбулаторії та співфінансування у будівництві нового її приміщення, а також за допомогу громаді для переходу в Івано-Франківську ОТГ.

***

Із одноголосно затвердженого порядку денного першим розглядали земельне питання щодо спорудження хресної дороги у м.Надвірна. Іван Гурмак нагадав, що попередньо обговорювали можливість її розміщення у районі Городище. Враховуючи довжину маршруту і складність підйому, вирішили спростити. Про важливість хресної дороги для християнської спільноти і звернення про виділення земельної ділянки поблизу трамплінів від Маріїнської дружини переконливо мовила сестра Марія. Депутати підтримали звернення, обговоривши варіанти його реалізації у правовому полі.

***

Не меншої актуальності набула ситуація у комунальному некомерційному підприємстві «Дитяча лікарня Надвірнянського району районної ради». Після виступу директора цього підприємства Василя Монастирецького на Дні депутата 3 вересня йому запропонували підготувати звіт і конкретну стратегію на засідання сесії. Профільна комісія, розглянувши звернення депутатської фракції «Європейська солідарність», рекомендувала включити цей звіт у порядок денний сесії. Проте, районним обранцям не представили ні звіту, ні плану стратегічного функціонування. Не з`явився і сам керівник, оскільки, як поінформували, перебуває на лікарняному.

Своїми роздумами і поточною інформацією із депутатами поділився в.о. директора КНП Олег Сєров. Зокрема, він констатував, що КНП «Дитяча лікарня» створене на підставі рішення районної ради, відділившись від ЦРЛ і підтвердив наявність двох пакетів допомоги, заборгованість із зарплати, скорочення у колективі і т.д. Одна із причин фінансового критичного стану – скорочення поступлень дітей через коронавірус майже на третину. А фінансування із НСЗУ надходить із врахуванням не ліжкомісць, як попередньо, а кількості пролікованих випадків. Ситуацію ускладнює і те, що не всі краяни уклали декларації із сімейними лікарями, що необхідно виправити до кінця року. Щоб вирівняти ситуацію, потрібно врахувати, що не тільки кількість пакетів важлива, а й їх ефективність.

Голова районної ради Іван Гурмак поцікавився використанням виділених районною радою коштів в сумі 1 млн. гривень на потреби дитячої лікарні, які повинні були спрямувати на ремонт приміщення КНП ще навесні. Однак, за словами доповідача, кошти й досі неосвоєні. Також Іван Гурмак зазначив, що протягом поточного періоду керівництво КНП не зверталося до районної ради ні за допомогою, ні з пропозиціями щодо виходу із ситуації, яка склалася в медичному закладі. Такі дії директора КНП є незрозумілими депутатам та невідповідними для керівника.

Депутати обговорили різні варіанти для прийняття рішення. Висловив свою негативну думку про керівництво КНП і народний депутат Зіновій Андрійович. Після дискусій знайшли конструктивне рішення: звіт в.о. директора КНП взяти до уваги; роботу керівника підприємства  визнати незадовільною; голові районної ради після виходу із лікарняного розірвати контракт із Василем Монастирецьким; призначити в.о. обов’язки директора КНП у міжсесійний період; провести конкурс на призначення нового керівника.

***

Інформацію про епідеміологічну ситуацію у районі представила на сесії начальник Надвірнянської міськрайонної філії Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Жеревчук. Зокрема, зазначила, що оскільки спалах COVID-19 продовжує розвиватися, ВООЗ порівнює його з грипом. Обидва викликають респіраторні захворювання, але між ними і шляхами поширення є важливі відмінності . Це має важливе значення для прийняття заходів для реагування на кожен вірус.

 Для COVID-19 припускають, що 80 відсотків інфекцій є легкими або безсимптомними, 15 відс. – тяжкими і вимагають кисневої терапії і 5 відс. критичні, які потребують штучної вентиляції легень. Ці важкі і критичні випадки серйозніші, ніж при грипі. Старший вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Смертність від SARSCOV-2 вища ніж від грипу, особливо сезонного.

У Надвірнянському районі станом на 9 вересня отримано 1344 результати лабораторних досліджень випадків COVID-19, 546 позитивних, з яких: 212 пацієнтів одужало, 14 летальних у Надвірнянській ЦРЛ, 2 летальні в інших медзакладах області.

Оксана Жеревчук деталізувала стан захворюваності у населених пунктах Надвірнянщини, карантинні вимоги у «червоній», «помаранчевій», «жовтій» і «зеленій» зонах та заходи із недопущення поширення інфекції на території району. Вчергове виділено кошти з районного бюджету для придбання засобів індивідуального захисту та дезінфекційних засобів для медичних працівників та не знижувального запасу дезсередників для проведення профілактичної дезінфекції в громадських місцях, безконтактних інфрачервоних термометрів для проведення скринінгу, придбання парогенератора холодного туману для дезінфекційних заходів у вогнищах інфекційної захворюваності. Триває поточна та завершальна дезінфекція у вогнищах виявленої коронавірусної інфекції; спостереження та самоізоляція контактних осіб, алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19; виконання рекомендацій щодо безпечного поховання померлих від цієї недуги.

Незважаючи на всі проведені заходи, простежується ріст захворюваності у нашому районі, в т.ч. у м.Надвірна. Тому фахівець закликала і надалі дотримуватись рекомендацій та неухильно виконувати усі карантинні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції, розроблені МОЗ України.

Депутати районної ради цікавилися питанням щодо фінансування на лікування хворих COVID-19. За словами директора КНП «Надвірнянська ЦРЛ» Сергія Ємельянчука держава фінансує лікування тільки стаціонарних хворих з підтвердженим лабораторно тестом на наявність корона вірусного захворювання, які через критичний стан змушені перебувати на лікуванні в стаціонарі. Однак, хворі на  COVID-19. Які перебувають на амбулаторному лікуванні лікуються за власний кошт. Після отримання відповідей на свої запитання надану інформацію депутати взяли до уваги.

***

Сесія затвердила звіт РДА про виконання районного бюджету за перше півріччя ц.р. , а також взяли до уваги інформацію РДА про хід виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району за цей період. З неювиступив головний спеціаліст відділу будівництва, енергетики та охорони довкілля РДА Ярослав Старків.

РДА надіслала до управління екології та природних ресурсів ОДА 12 екологічних запитів на проведення робіт із берегоукріплення річок району. На три об’єкти отримано фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Завершено роботи по об’єкту «Нове будівництво берегоукріплювальних споруд на р.Бистриця Надвірнянська у с.Пнів». Тривають роботи із будівництва берегоукріплювальних споруд на р.Битківчик у селищі Битків та р.Лукавець Малий у с.Гвізд. Проведені тендери на капітальний ремонт моста на автодорозі Надвірна-Бистриця у с.Зелена та покриття дороги Надвірна-Бистриця (окремі ділянки). Продовжують роботи з будівництва ситеми водопостачання масиву житлової забудови у районі вулиць Ринкова-Лисенка у м.Надвірна та ін.

У галузі освіти продовжують облаштування спортивних майданчиків зі штучним покриттям та приміщень районного інклюзивно-ресурсного центру. Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти району, проведення ремонтів, впровадження концепції «НУШ» у районному бюджеті заплановано 21906,8 тис.грн.

Детально поінформовано також про роботу щодо розвитку закладів охорони здоров`я та культури району; працевлаштування краян; підтримку сімей загиблих і постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань та інших громадян, котрі брали участь в АТО; надання адміністративних послуг та ін.

***

У відповідності із чинним законодавством сесійно вирішили визначити вартість харчування одного дня для дітей ясельного віку – 30 грн., дошкільного віку з 9, 10,5, 12-годинним режимом роботи – 43 грн. Встановили розмір батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та дошкільних групах закладів загальної середньої освіти у розмірі 60 відс. у міській місцевості та 40 відс. у сільській від вартості харчування в межах фінансових ресурсів, затверджених на відповідний бюджетний рік. Звільнили або частково звільнили від плати за харчування дітей пільгових категорій.

Депутат районної ради, начальник відділу освіти РДА Степан Северилов прокоментував ситуацію у навчальних закладах, підкресливши, що районна рада вжила всіх заходів, щоб сьогодні школи функціонували і розпочали навчальний процес. Деякі непопулярні рішення обумовлені об’єктивною реальністю. У міжсесійний період зроблено усе можливе, щоб виділяти кошти у подальшому і щоб оперативно убезпечити школярів від наслідків поширення COVID-19.

Нині ситуація у закладах освіти району стабільна. Режим навчання, врахування архітектурних особливостей, кількості класів, учнів відповідають рекомендаціям МОЗУ.

***

На ХХХVI сесії підтримали проекти рішень «Про затвердження розпорядження голови районної ради», «Про присвоєння чергового рангу посадової особи місцевого самоврядування голові районної ради», «Про звільнення від орендної плати», «Про передачу у постійне користування земельної ділянки», «Про гуманітарну допомогу від уряду м.Крнов Чеської республіки», «Про звернення районної ради», «Про підтримку звернення ветеранів АТО/ООС, учасників бойових дій, волонтерів, патріотичної громадськості Коломийщини» та ін. Не дали згоди на внесення змін до рішення районної ради від 8 червня 2017 р. № 386-13/2017 «Про встановлення посадових окладів» та на продаж автомобіля КП «Архітектурно-планувальне бюро». Депутати вирішили внести зміни до цільових програм щодо: покращення якості надання адміністративних послуг; розвитку фізичної культури і спорту; соціальної підтримки сімей з онкохворими дітьми; удосконалення соціального захисту населення району; модернізації освітлення населених пунктів; фінансування мобілізаційних й оборонних заходів та призову громадян на строкову військову службу та ін.

Районні обранці затвердили: у новій редакції Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Надвірнянської районної ради; фінансові плани на 2020 рік комунальних підприємств райради «Надвірнянська центральна районна лікарня» та «Дитяча лікарня Надвірнянського району»; зміни до Статуту КП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги». Взяли до уваги інформацію Надвірнянської місцевої прокуратури про стан законності на території району за 6 місяців ц.р.

Внесли зміни до своїх попередніх рішень «Про організацію діяльності депутатів районної ради», «Про передачу будівель і приміщень», «Про районний бюджет на 2020 рік», «Про Програму соціально-економічного та культурного розвитку району на 2020 рік», а також до фінансового плану на 2020 рік КП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги», до Статуту комунальної організації (установи, закладу) футбольний клуб «Бескид».

Дали згоду на продовження терміну дії договорів оренди приміщення та укладення нових; на списання основних засобів; на проведення конкурсу на право оренди приміщення; передачу у постійне користування земельної ділянки.

Завершуючи 34-у сесію, голова районної ради Іван Гурмак подякував всім за роботу та повідомив, що наступне сесійне засідання заплановане уже після виборів до органів місцевого самоврядування.

Поширити

Last modified: 17.09.2020