Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Висловлюємо співчуття з приводу смерті видатного надвірнянця Володимира Луціва

09.09.2019

7 вересня в Лондоні на 91 році життя відійшов у вічність відомий український ліричний тенор, бандурист і музично-громадський діяч Володимир Луців, який родом із Надвірни.

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак, депутатський корпус та виконавчий апарат районної ради від щирого серця висловлюють співчуття рідним, близьким невтомного патріота Володимира Луціва. Його неоціненний внесок в розвиток талантів Надвірнянщини, підтримка української культури та поширення її у світі є гідним прикладом для наслідування. В тісній співпраці з такою видатною людиною як Володимир Луців творилося чимало добрих справ. Володимир Луців був людиною-легендою, і саме таким щирим та усміхненим Він запам’ятається кожному з нас.

В скорботі схиляємо голови перед світлою пам’яттю людини з Великої літери Володимира Луціва. Хай земля буде пухом….

Прес-служба Надвірнянської районної ради

Довідка: Володимир Луців народився 5 червня 1929 року в місті Надвірна Івано-Франківської області. Наприкінці Другої світової війни потрапляє у Німеччину. Зустріч із кобзарем Григорієм Назаренком, керівником капели бандуристів ім. Миколи Леонтовича, визначила його подальшу долю: у майстерні братів Гончаренків отримує свою “нерозлучницю”-бандуру, ставши наймолодшим учасником капели. 1948 року Володимир Луців приїхав у Великобританію, де брав приватні лекції вокалу. Пізніше він навчався в коледжі св. Трійці, а далі студіював у консерваторії св. Кекилії. Будучи студентом багато концертував у європейських країнах.

Професійна кар’єра Володимира Луціва розпочалася в 1961 р., коли він презентував Англію на Міжнародному пісенному конкурсі (тепер Євробачення) у Бельгії, де здобув перше місце. Як професійний співак Тіно Вальді (артистичний псевдонім Володимира Луціва) працював у міжнародних музичних ревіях, концертних шоу, радіо і телевізійних програмах. Виступав на престижних сценах Європи, CШA, Канади, Австралії. У супроводі оркестрів, хорів, фортепіано та улюбленої бандури десятиліттями пропагував українські пісні й думи. Він також з успіхом виконував міжнародні і, зокрема, неаполітанські пісні, які він записав вперше на платівках з українським текстом.

Володимир Луців видав свою автобіографію “Від Бистриці до Темзи” (1999). Він заснував благодійний культурно-мистецький фонд ім. В. Луціва у Надвірній (2002), який опікується талановитою молодцю Карпатського краю.

Впродовж своєї довгої кар’єри Володимир Луців отримав багато перемог і відзнак: перше місце на Міжнародному пісенному конкурсі (Бельгія, 1961), срібну медаль за виступи на кораблях “Квін Мері” і “Квін Елізабет” (1970), почесні грамоти Штату Массачусетс (США, 1966), Українського Конгресового Комітету Америки (США, 1980), Світового Конгресу Вільних Українців (Канада, 1981), Львова (1998) і Києва (2000), медаль св. Володимира Великого Світового Конгресу Українців (Канада, 2008) та ін. Володимир Луців також є лауреатом міжнародної премії ім. В. Винниченка (Київ, 1993).

За вагомий особистий внесок у популяризацію історичних та сучасних надбань України у світі, формування її позитивного міжнародного іміджу Президент України Віктор Ющенко своєю постановою від 17.01.2008 нагородив маестро Володимира Луціва орденом “За заслуги” II ступеня.

Поширити

Last modified: 09.09.2019