Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На ХХХІ сесії районної ради ухвалили районний бюджет-2020

19.12.2019

18 грудня під головуванням голови районної ради Івана Гурмака відбулась ХХХІ сесія районної ради. На початку пленарного засідання очільник депутатського корпусу Іван Гурмак та заступник голови районної ради Ігор Писклинець вручили відзнаку «За заслуги  перед Надвірнянщиною» учаснику АТО, воїну московсько-української війни Василеві Бойку. Такої ж нагороди удостоєний і його побратим, оборонець рідної землі на буремному сході Олег Червень.

Церемонію нагородження продовжили, відзначивши грамотами і подяками з нагоди Дня місцевого самоврядування працівників цієї сфери. Депутати районної ради Андрій Карманський і міської рад Богдан Зеленчук отримали Подяки районної ради; відповідальний працівник райвійськкомату Андрій Панівник, Олександр Рибак, Тисменичанський і Пасічнянський сільські голови Сергій Баланюк та Василь Михайлюк – грамоти райдержадміністрації. Депутат Переріслянської селищної ради ОТГ Ярослав Гараздюк і землевпорядник Бистрицької сільської ради Ігор Косюк нагороджені грамотами районної ради.

Згідно регламенту прозвучали депутатські запити і звернення, яких об`єднує одна мета – передбачити кошти на різні потреби при формуванні програми соціально-економічного розвитку району у наступному році. Лідером з оприлюднення депутатських запитів цього разу став Василь Білоус із Красної. Широкий формат порушених ним проблем стосувався: заміни покрівлі у сільському ДНЗ «Дзвіночок», капітального ремонту дороги Надвірна – Красна і двох тамтешніх мостів; заміни трьох вхідних дверей та ремонту класних приміщень у Краснянській ЗОШ І-ІІІ ст.; встановлення обмежувальних знаків для проїзду великогабаритного транспорту через річку Ворона; заміни штучного покриття спортмайданчика. У своєму депутатському запиті Ігор Білоган клопотав про ремонти даху Парищенської ЗОШ І-ІІІ ст.; ремонт дороги Надвірна – Парище і спортивного майданчика з штучним покриттям у цьому ж селі. Михайло Мельник  своїми двома запитами привернув увагу до фінансових потреб рятувальників Ланчинської ОТГ. Микола Андрейчук озвучив нагальні проблеми Цуцилівського НВК, що полягають у ремонті приміщення, заміні системи електроосвітлення, встановленні пожежної сигналізації, ремонті покрівлі спортмайданчика. У спільному запиті Тетяни Пришляк та Іванни Савчук йдеться про необхідність облаштувати освітлення пішохідних переходів у Лісній Тарновиці й Перерослі на трасі Надвірна – Івано-Франківськ. Водночас Тетяна Пришляк в іншому запиті порушила питання необхідності влаштувати пішохідний перехід на вул. Братів Бойчуків у Цуцилові, що навпроти місцевого НВК. Ще один запит стосувався впорядкування подачі електроенергії жителям Стримби, які наразі потерпають від перепадів напруги, особливо у вечірній час, а також відновлення отримання цієї послуги для воїна АТО, що проживає в Стримбі Володимира Штогрина. Діапазон порушених у запиті Андрія Карманського проблем сягнув від Надвірнянського ліцею до церкви святого Миколая і ЗОШ І-ІІІ ст. Верхнього Майдану та дороги Надвірна – Ланчин.

Уже втретє Микола Сенатович акцентує увагу на гострій необхідності встановлення перил на мості в селі Пасічна (14-й км). Другий запит депутата вимагає негайного й оперативного вирішення вже до закінчення цього тижня, бо тісно пов`язаний із виборами до Пасічнянської ОТГ 22 грудня ц. р. Микола Сенатович порушив питання невідповідності між кількістю виборців та фактично проживаючих жителів у в/о №3 у Пасічній. Різниця – у 344-х громадянах, які мають право скористатися своїм голосом, обираючи керівника і депутатів до об`єднаної територіальної громади.

Представляючи проект бюджету-2020, начальник управління фінансів райдержадміністрації Леся Свідрак зауважила, що вперше до цього основного фінансового документу не включена державна субвенція на всі соціальні виплати і допомоги, що здійснює управління соціального захисту населення РДА. З`ясувалося, що в наступному році кошти із державної скарбниці на ці потреби скерують не через фінуправління, як було до цього часу, а безпосередньо у той структурний підрозділ, у компетенції якого, власне – соціальні виплати: себто в управління соціального захисту населення РДА.

На 2020 рік обсяг прогнозних надходжень до загального та спеціального фондів районного бюджету склали 490416,1 тис. грн., міжбюджетні трансферти з державного та місцевих бюджетів – 338787,6 тис. грн., у т. ч. базова дотація – 45931 тис. грн., дотація з місцевого бюджету на здійснення переданих із державного бюджету місцевим бюджетам видатків з утримання закладів освіти й охорони здоров’я за рахунок відповідної додаткової дотації з державного бюджету – 18458,9 тис. грн., освітня субвенція – 252438,2 тис. грн., медична субвенція – 17542,5 тис. грн., інші субвенції з державного та місцевих бюджетів – 4417 тис. грн.

Основним джерелом надходжень загального фонду є податок та збір на доходи фізичних осіб, питома вага надходжень якого складає 93,8 % від показника доходів загального фонду 2020 рік.

Прогнозний загальний обсяг видатків районного бюджету на 2020 рік визначено у сумі 490416,1 тис. грн., у т. ч. обсяг видатків загального фонду бюджету у сумі 482825,5 тис. грн. та видатків спеціального фонду бюджету – 7590,6 тис. гривень.

Найбільшу частку 80,9 відсотка (або 390742,3 тис. грн.) у структурі видатків загального фонду районного бюджету складають видатки на утримання закладів освіти.

У прийнятому проекті рішення з бюджетного питання визначено всі ці показники на 2020 рік, затверджено бюджетні призначення головним розпорядникам коштів райбюджету.

***

Окремими рішеннями депутати внесли зміни (дофінансування 20 тис. грн. для допомоги на лікування учасникам АТО) до рішення районної ради від 18 лютого 2016 року «Про районну програму підтримки сімей загиблих і постраждалих від масових акцій громадського протесту у період із 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції (АТО), в операції Об`єднаних сил (ООС).

Затверджено зміни до Статуту (пов`язані з юридичною адресою) комунальної установи «Надвірнянський районний інклюзивно-ресурсний центр Надвірнянської районної ради». Затверджено форму №1 «Фінансовий план на 2020 рік» КП «Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги».

***

На ХХХІ сесії районної ради затвердили список присяжних Надвірнянського районного суду. До нього ввійшли: Тетяна Вишпольська, Тарас Дем`янчук, Микола Дячук, Іванна Іванцюк, Ігор Королюк, Наталія Купчак, Андрій Мисюк, Ярослав Несторак, Світлана Цюрак, Сергій Штогрин.

Аналогічне рішення районної ради від 5 січня 2017 р. визнано таким,  що втратило чинність.

***

Депутати дали згоду на продовження термінів дії договорів оренди приміщень, що відносяться до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району, а також на користування такими приміщеннями; погодили списання автомобілів. Ще одним черговим рішенням дано згоду ГО «Туристична Асоціація Івано-Франківщини» на проведення заходів з виконання міжнародного проекту «Об`єднані спадщиною: збереження історичної спадщини фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму».

Згідно з проектом рішення надано згоду КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» районної ради на проведення конкурсу на право оренди 18 кв. м приміщення для розміщення маммографу для проведення рентгенологічних досліджень молочної залози.

***

Питання про віднесення населеного пункту Битків до категорії сіл обгрунтував Битківський селищний голова Василь Вінтоняк, який констатував: у сучасному законодавстві України такої територіальної одиниці як селище відсутнє; статус селища негативно впливає на приєднання Биткова до Пасічнянської ОТГ, оскільки ставить його в нерівні умови. Адже згідно з чинним законодавством інфраструктурна субвенція в об`єднаній громаді передбачена тільки на сільських жителів. Ці та інші фактори, зокрема, результати громадського обговорення зумовили відповідне рішення Битківської селищної ради про зміну статусу свого населеного пункту.

На ХХХІ сесії районної ради депутати вирішили звернутися до Івано-Франківської обласної ради з поданням щодо внесення населеного пункту Битків до категорії сіл.

На цьому  вичерпався перелік обговорюваних питань порядку денного та ухвалення з них рішень.

Опісля з інформацією щодо подання декларацій за 2019 рік депутатами місцевих рад виступив голова постійної комісії районної ради мандатної з питань депутатської діяльності, зв`язків із громадськістю, захисту прав людини, законності, правопорядку та децентралізації  Ігор Білоган, який фахово прокоментував новації з подання декларації у наступному 2020-му році.

Голова районної ради Іван Гурмак подякував депутатському корпусу за конструктивну роботу, виконавчому апарату районної ради за підготовку матеріалів та привітав всіх з прийдешнім Новим Роком і Різдвом Христовим, побажавши мирного українського неба та злагоди в родинах і Українській державі загалом.

Поширити

Last modified: 21.12.2019