Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На реформування медицини в районі необхідно 6 млн. гривень

30.01.2020

Днями відбулась нарада щодо реформи вторинної ланки надання медичної допомоги згідно нових умов Національної служби здоров’я. За словами директора КНП «Надвірнянська ЦРЛ» Сергія Ємельянчука, потрібно більше 6 млн. грн. для оснащення лікарні сучасним обладнанням. Нагальні питання медицини обговорили під час робочого засідання за участі голови районної ради Івана Гурмака, голови районної державної адміністрації Володимира Паська, в.о. міського голови Тараса Пекарського, голів депутатських фракцій районної та міської рад, голів місцевих рад і ОТГ, фахівців галузі охорони здоров’я.

На початку засідання згідно розпорядження РДА привітали з призначенням заступника голови райдержадміністрації Ярослава Гундяка. А також за організацію перебування дітей з Луганщиини на Надвірнянщині в рамках акції «Різдво єднає», голові районної ради Івану Гурмаку вручили подяку. Такої ж подяки удостоїлися ті, хто долучився до реалізації даної акції в районі.

Присутні заслухали директора КНП «Надвірнянська ЦРЛ» Сергія Ємельянчука, який проінформував про хід трансформатизації медицини. За направленням сімейного лікаря пацієнти зможуть проходити такі обстеження як рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші безоплатно у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Національною службою здоров’я. Держава більше не виділяє кошти згідно з кошторисом на утримання того чи іншого закладу. Натомість ці підприємства перетворюються на такі, що отримують плату за результатами своєї діяльності, тобто за фактично надану пацієнтам медичну допомогу від Національної служби здоров’я України. Однак, щоб отримувати фінансування від НСЗУ, Надвірнянська ЦРЛ повинна мати ліцензії, комп’ютери та відповідне обладнання. Матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я держава поклала на місцеві бюджети. Далі слово за місцевими громадами, адже кошти на необхідне медичне обладнання повинні виділити з місцевих бюджетів.

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак наголосив, що кроки реформування, які робить держава здійснюються за постійної підтримки органів місцевого самоврядування.

«Реформи в державі проводяться за рахунок коштів місцевих бюджетів. Депутатський корпус міг би спрямувати кошти платників податків району наприклад на перекриття шкіл, створення комфортних умов навчання чи на інші потреби, однак повинні підтримати медицину. Я особисто за те, щоб жителі Надвірнянщини мали можливість отримувати медичні послуги безкоштовно і свою частку районний бюджет готовий внести хоч і незобов’язаний це робити, бо це обов’язок держави. Необхідно напрацювати механізми вирішення даної проблеми і спільно вирішити її.» – відзначив Іван Гурмак.

Варто зазначити, що попередньо була проведена нарада з головами депутатських фракцій Надвірнянської районної ради і погоджено спрямувати вільний залишок 2019 року в сумі 1 млн. 400 тис. грн. для потреб КНП «Надвірнянська ЦРЛ» з районного бюджету.

За результатами наради вирішили – підготувати листи на сільські ради та ОТГ щодо співфінансування вторинної ланки охорони здоров’я. Рекомендовано радам провести до 19 лютого сесії та повідомити управління фінансів РДА щодо суми співфінансування.

Поширити

Last modified: 03.02.2020