Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У Надвірній провели Смолоскипний марш пам’яті Романа Шухевича

06.03.2020

5 березня з нагоди вшанування 70 роковин від дня загибелі Головнокомандувача УПА Романа Шухевича у м. Надвірна провели вже традиційну факельну ходу.


Роман Шухевич загинув в бою із військами НКВД 5 березня 1950 року в містечку Білогорща неподалік міста Львова. Він загинув, але не скорився. Генерал Шухевич – великий воїн нескореної української нації, Герой України.

Передувала заходу поминальна Служба Божа в церкві Воздвиження Чесного Хреста.

Після Богослужіння учасники смолоскипного маршу рушили під гасла: «Слава Україні! Героям Слава!», «Україна – понад усе!», «Бандера, Шухевич – Герої України!», «Герої не вмирають! Вмирають вороги!» «Слава нації! Смерть ворогам» до символічної могили «Борцям за волю України» де відбулось народне віче.

Участь у заходах взяли депутати обласної, районної та міської рад, свободівці Івано-Франківської облвсної Надвірнянської районної організації ВО «Свобода», голова районної ради ради Іван Гурмак, бійці російсько-української війни, вихованці Прикарпатського військово-спортивного ліцею та Надвірнянської гімназії №5, представники обласного та районного осередків ВГО «Сокіл» на чолі з головою ВГО «Сокіл» Юрієм Черкашиним псевдо «Чорнота», мешканці та гості Надвірнянщини.

Націоналісти поклали квіти і лампадки до символічної могили та спільно з усіма присутніми хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв України минулого та сьогодення.

Священнослужителі відправили панахиду за всіма загиблими за свободу й незалежність України. Молитву Українського Націоналіста зачитав боєць ОДЧ «Карпатська Січ» Юрій «Чорнота».

«Чин великого генерала Романа Шухевича показав усій Українській Нації, як треба жити. Як жити так, щоб за багато років після смерті тебе стільки згадували. Щоб так боялися вороги. Щоб так шанували побратими. Шухевич міг стати видатним музикантом чи спортсменом, або ж успішним музикантом, але він обрав військову справу в ім’я України. Цього дня, 70 років тому, Генерала не стало, але 28 років тому народився ще один Герой України – Дмитро Чернявський. Молодий хлопець із Донбасу, який не побоявся покласти життя за Україну в Небесній Сотні. В цей день в Донецькому аеропорту загинув воїн Данило Касьяненко. Оце і є традиція українських націоналістів. Коли вмирає один – його місію продовжує наступний. Місія нашого покоління – прожити так, щоб уже наші діти не мусіли боротися за Україну. Щоби вони нарешті щасливо жили на своїй, Богом даній землі. У мирній, великій, соборній Україні, за яку боролися й борються тисячі українських Героїв.» – наголосив Юрій «Чорнота».

 Звертаючись до присутніх, депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко відзначив:

«Роман Шухевич – Герой України! І це звання належить йому по праву моральному та історичному. Віримо, що прийде час і пост президента нашої держави обійме справжній українець, націоналіст, який відновить національну справедливість і поверне генералу УПА звання Героя офіційному рівні. Нині на передовій московсько-української війни українські захисники захищають суверенітет і державність України, всі вони єдині у своїх намірах будувати не олігархічну державу, а справжню національну, котра буде служити інтересам української нації, бо саме за мирне і щасливе майбутнє наших дітей гинуть бійці на Східному фронті. Будьмо завжди готові стати на захист Української держави, так як це робив Шухевич.» -.

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак закликав до єдності в прагненні розбудови національної, самостійної України, такої, якою її хотіли бачити Роман Шухевич, Степан Бандера, Герої небесної Сотні і полеглі воїни московсько-української війни. Свободівець відзначив, що якби зараз на чолі українського війська був такий генерал, як Роман Шухевич, то вже здобута була б перемога над ворогами.

У своєму зверненні військовий капелан комбатанського об’єднання «Легіон Свободи» о. Василь Довганюк зазначив, що ми повинні повертатися до вічних українських цінностей, наслідувати наших героїв, тому що проти них ведуть боротьбу – не тільки збройну, а й інформаційну. Із нас хочуть витравити нашу пам’ять, пам’ять про наше минуле, зокрема, і про героя Романа Шухевича.

Пам’ятний захід завершився виконанням Державного Гімну України

Поширити

Last modified: 12.03.2020