Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На Надвірнянщині зареєстровано 7 випадків захворювання COVID-19

30.03.2020

30 березня за участі голови районної ради Івана Гурмака відбулось чергове засідання районного штабу протидії епідемії коронавірусу COVID-19.

За інформацією начальника Надвірнянської міськрайонної філії Державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксани Жеревчук щодо епідеміологічної ситуації в районі на Надвірнянщині станом на 30 березня з 12 протестованих підтверджено –  7 випадків  захворювання COVID-19 (м.Надвірна – 4, Білі Ослави -1, Заріччя – 1, Битків – 1). Для оперативнішої діяльності лабораторного центру Оксана Жеревчук звернеться до Івано-Франківського обласного лабораторного центу МОЗ України з проханням щодо збільшення штатної чисельності філії. Таку ініціативу підтримали члени штабу.

Керівник НКП «Центральна районна лікарня» Сергій Ємельянчук проінформував присутніх що на разі в медичному закладі перебуває 177 хворих з захворюваннями дихальних шляхів, з них результати 37 хворих з підозрою на  COVID-19  відправлено на експертизу. Також було проведено експрес-тестування медичних працівників, які працювали з хворими.

28 березня вийшов наказ МОЗ про новий алгоритм дій медичних працівників. Поки він вивчається самими медиками. Щодо засобів індивідуального захисту, Сергій Ємельянчук подякував всім за допомогу, органам влади та волонтерам, а також відзначив що найбільш потрібними залишаються захисні костюми. Сума коштів на благодійному рахунку ЦРЛ складає 136 тис.гривень. Основна проблема – це дефіцит засобів індивідуального захисту, який на сьогодні є не тільки в країні, а й у світі.

Присутні обговорили створення та роботу мобільних медичних  бригад з проведення заборів зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на корона вірусну хворобу. За словами керівника НКП «Центр первинної медичної допомоги» Емілії Сем’янів алгоритм дій таких медичних бригад на разі напрацьовується.

Особливу увагу приділили питанню щодо ціноутворення на продукти харчування в районі  та обслуговування населення в період карантину. На засідання штабу запросили представників торговельних підприємств продовольчими товарами, підняття цін вони пояснюють підняттям закупівельної ціни постачальниками.

Протокольно дано доручення здійснювати моніторинг цін на соціально-важливі продукти харчування у закладах торгівлі з подальшим висвітлення на офіційних сайтах та на сторінці штабу у соціальній мережі Фейсбук.

Заслухали директора територіального центру Романа Огерука щодо надання допомоги особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим малозахищеним верствам населення.  За його словами в районі 206 людей, які потребують допомоги, з них 54 людини в місті Надвірна. Догляд за такими людьми здійснюють соціальні працівники. На сьогодні для соціально незахищених людей є потреба в продуктах харчування. Також працює телефон гарячої лінії, куди можуть звернутися потребуючі допомоги люди.

За підсумками засідання штабу надано відповідні протокольні доручення.

На завершення, голова районної ради Іван Гурмак наголосив, що буде запропоновано внести зміни в районний бюджет для перенаправлення коштів на медичну та соціальну сферу. Однак остаточне рішення прийматимуть депутати районної ради під час сесійного засідання.

Поширити

Last modified: 31.03.2020