Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

78 корисних й цікавих фактів про коронавірус.

15.04.2020

Світ сколихнула пандемія коронавірусної інфекції COVID-19. Мережею шириться багато різноманітної інформації щодо самого вірусу й перебігу хвороби.

Пропонуємо 78 корисних й цікавих фактів про коронавірус.

?Факт 1. COVID-19 і SARS-CoV-2 не одне і те саме. COVID-19 – це захворювання (D – скорочення від disease), зумовлене новим коронавірусом. SARS-CoV-2 – назва самого вірусу.

?Факт 2. CoV – скорочення від CoronaVirus, коронавірус. Так називається сімейство вірусів (усього їх близько 40), які зовні нагадують сонячну корону через шиповидні відростки.

?Факт 3. Коронавіруси – самозванці від біології. Наконечник кожного шипа “імітує” молекулу корисної речовини, тож клітинні рецептори з радістю самі затягують її в себе, а за шипом у клітку продавлюється весь вірус. Так відбувається зараження.

?Факт 4. Термін “новий коронавірус” (novel або nCoV) означає, що раніше він не зустрічався не тільки вченим, а й нашим клітинам.

?Факт 5. Протягом 2 млн років еволюції наша імунна система навчилася боротися з більшістю відомих інфекцій, але новий коронавірус застає її зненацька, тому з ним так важко впоратися і так легко заразитися.

?Факт 6. Потрапивши в клітину, вірус “захоплює” над нею контроль і змушує нескінченно виробляти власні копії замість звичних їй білків. Починається ланцюгова реакція. У результаті клітина гине, але носій інфекції стає заразним.

?Факт 7. На початковому етапі зараження новий коронавірус активно розмножується в горлі та верхніх дихальних шляхах. Потім інфекція опускається нижче і може дістатися легенів, призводячи до запалення.

?Факт 8. Саме тому перший симптом зараження – кашель. Уже потім починає підвищуватися температура.

?Факт 9. Або не починає – у 30% пацієнтів в Ухані температура на момент прибуття в лікарню була не вищою за норму.

?Факт 10. У багатьох хворих (18% або майже щоп’ятого) немає навіть кашлю. Перебіг хвороби без симптомів: людина може навіть не підозрювати, що хвора.

?Факт 11. При цьому такий безсимптомний хворий все одно є активним носієм інфекції та може заражати інших.

?Факт 12. Якщо COVID-19 протікає в легкій формі, його симптоми дуже схожі на звичайний сезонний грип: сухий кашель, температура, загальна слабкість, іноді біль у м’язах або головний біль.

?Факт 13. Лікується він теж точно так само, як звичайний грип, – у домашніх умовах, симптоматично.

?Факт 14. Один з найбільш незвичайних симптомів коронавірусу – втрата відчуття смаку і/або нюху.

?Факт 15. Він зустрічається не у всіх інфікованих, але може бути і єдиним симптомом.

?Факт 16. Тож якщо ви раптом перестали відчувати запахи або смаки, це привід насторожитися і вжити заходів.

?Факт 17. Важливо: носій нового коронавірусу стає небезпечним для оточуючих одразу після зараження – задовго до того, як у нього з’являться або не з’являться перші симптоми.

?Факт 18. Хороша новина: чим більш смертоносний небезпечний вірус, тим гірше він поширюється. Убивши свого господаря, вірус більше не може заражати інших. Тому рідко вірус мутує в більш смертоносну форму, це не в його інтересах.

?Факт 19. Погана новина: SARS-CoV-2 – якраз з іншої категорії. Цей вірус робить господаря розносником зарази, але проявляється не одразу або не виявляється взагалі, тож носій встигає заразити ще кількох людей.

?Факт 20. У середньому кожен носій нового коронавірусу встигає заразити від 2 до 4 здорових людей. Ця кількість вища, ніж у сезонного грипу (1,3), але нижча, ніж у кору (12+).

?Факт 21. Хоча, як і в будь-якої інфекції, у коронавірусу SARS-CoV-2 є так звані суперспредери – носії, які заражають незрівнянно більше людей: сотні, а то й тисячі.

?Факт 22. У Південній Кореї вірус вдавалося стримувати, поки кількість хворих не сягла 30. Але жінка, яка отримала кодову назву “Пацієнт 31”, заразила близько 1200 осіб.

?Факт 23. З’ясувалося, що вона була дуже релігійною і продовжувала ходити до церкви, незважаючи на кашель і високу температуру, ігноруючи розпорядження корейської влади.

?Факт 24. Протягом 10 днів кількість заражених у Південній Кореї зросла з 30 до 5000.

?Факт 25. Рівень смертності від COVID-19 поки складно підрахувати з точністю, але більшість досліджень оцінюють його на рівні 1-3%.

?Факт 26. Це приблизно в 20 разів вище, ніж у сезонного грипу, але навіть близько не дотягує до попередників коронавірусу SARS (10%) і MERS (25%).

?Факт 27. Смертність від COVID-19 сильно залежить від загального навантаження на систему охорони здоров’я та швидкості надання допомоги: якщо в Німеччині вона становить всього 0,3%, то в Італії – майже 9%.

?Факт 28. У віковій групі старше 70 років смертність перевищує 5%, після 80 від вірусу помирає щодесятий.

?Факт 29. Саме тому основне завдання влади по всьому світу тепер – розтягнути епідемію на якомога більший строк, не давши великій кількості людей захворіти на COVID-19 одночасно.

?Факт 30. Пандемія розвивається з прискоренням: від постановки першого діагнозу до 100 тис. хворих минуло 67 днів, другі 100 тис. захворіли через 11 днів, треті – через чотири дні.

?Факт 31. Щодоби кількість заражених вірусом збільшується приблизно на третину.

?Факт 32. Пандемія дісталася вже найвіддаленіших куточків земної кулі, включаючи знаменитий острів Пасхи, де у вівторок, 24 березня, було офіційно підтверджено першого хворого – 42-річного чоловіка.

?Факт 33. Експерти попереджають: потрібно заздалегідь психологічно підготувати себе до того, що кількість заражених може обчислюватися десятками мільйонів, а загиблих – можливо, сотнями тисяч.

?Факт 34. Звідки з’явився SARS-CoV-2, точно невідомо, але схожі на нього віруси переносять кажани і панголіноподібні.

?Факт 35. Швидше за все, вірус мутував і передався якійсь іншій тварині, а вже від неї – людині.

?Факт 36. Чи був вірус небезпечним для людини в той момент, коли його підчепив перший хворий? Або він мутував і навчився проникати в наші клітини, вже перебуваючи в людині? Відповідей на ці запитання вчені поки що не знайшли.

?Факт 37. Якщо вірус був небезпечний уже при контакті з людиною, отже, він може досі “гуляти” десь у тваринному світі й рано чи пізно знову заразити людей.

?Факт 38. Саме тому на початку спалаху в Ухані спершу закрили ринки, де продавалася дичина.

?Факт 39. Це, до речі, стандартний захід у Китаї: ринки там закривають одразу при підозрі на нову інфекцію і запроваджують карантин. Звичайно, допомагає, але в цей раз було пізно: безсимптомний вірус уже пішов “у народ”.

?Факт 40. Ні, вірус не втік з біологічної лабораторії, хай як комусь хочеться в це вірити.

?Факт 41. Версію про штучне походження коронавірусу було ретельно перевірено одразу декількома командами вчених з різних країн і відкинуто як неспроможну.

?Факт 42. “Наш аналіз найочевидніше показує, що SARS-CoV-2 не був сконструйований у лабораторії та не є вірусом, над яким проводили якісь цілеспрямовані маніпуляції”, – цитата дослідників з журналу Nature.

?Факт 43. Якщо вже ми пішли розвінчувати міфи, ось ще один: хірургічні маски НЕ захищають від коронавірусу. Його частинки такі малі, що легко проходять крізь пори.

?Факт 44. Щоб ви уявили розмір вірусу: на вістрі голки можна легко розмістити близько 100 млн його копій.

?Факт 45. При кашлі від інфікованого хворого розлітаються на дрібні краплі слини, у кожній з яких можуть бути мільярди (!) вірусних частинок.

?Факт 46. Маску має сенс носити тим, хто боїться заразити інших: вона не дає стовідсоткового захисту, але трохи знижує ризик для оточуючих.

?Факт 47. Усупереч розхожій думці домашні тварини НЕ можуть поширювати коронавірус. Жодного випадку зараження людини від собаки або кішки поки не зареєстровано.

?Факт 48. Зате вірус цілком можна підчепити в абсолютно порожньому приміщенні, де до цього побував заражений.

?Факт 49. У повітрі коронавірус зберігає життєздатність (тобто може заражати здорових людей) протягом трьох годин.

?Факт 50. На пластикових і сталевих поверхнях SARS-CoV-2 залишається небезпечним до трьох днів, на папері та картоні – до доби, на міді – до чотирьох годин.

?Факт 51. Саме тому основний і найнадійніший засіб профілактики – ретельно мити руки після контакту з будь-якими поверхнями поза вашим будинком.

?Факт 52. Якщо раптом раковини поблизу немає, можна використати гель-антисептик для рук.

?Факт 53. У крайньому випадку для дезінфекції підійде мірамістин або хлоргексидин: і той, і інший знищують не тільки бактерії, а й віруси.
Факт 54. Антибіотики проти коронавірусу є марними.

?Факт 55. Карантин та інші обмежувальні заходи по всьому світу можуть тривати (з невеликими перервами) доти, допоки не буде знайдено вакцину чи ефективне лікування від COVID-19.

?Факт 56. Діюча вакцина від коронавірусу абсолютно точно НЕ з’явиться раніше, ніж через рік-півтора, до середини-кінця 2021 р. До цього моменту більшість людей, яким загрожує вірус, швидше за все, вже перехворіють.

?Факт 57. Можливо, вакцина не з’явиться взагалі ніколи. Вакцину від ВІЛ весь світ намагається розробити вже 35 років і поки що безрезультатно. Хоча вже розроблено “пігулки від ВІЛ” для ефективної профілактики.

?Факт 58. Специфічної терапії від SARS-CoV-2 поки немає. Заражених лікують виключно симптоматично, тобто борються не з самою хворобою, а з її проявами.

?Факт 59. Понад 100 тис. людей, у яких було підтверджено COVID-19, успішно одужали.

?Факт 60. Більшості хворих (80%) допомога медиків узагалі не потрібна. Вони лікуються вдома засобами від звичайного грипу і одужують, зазвичай приблизно через тиждень.

?Факт 61. Госпіталізації потребує приблизно щоп’ятий або щошостий хворий – переважно люди літнього віку та/або які вже мають хронічні захворювання.

?Факт 62. У тяжких випадках (близько 4%) необхідно під’єднувати пацієнта до апарата штучної вентиляції легенів. Їх може не вистачити, якщо хворих буде занадто багато. Деякі автомобільні компанії переключилися на виробництво апаратів ШВЛ.

?Факт 63. Саме це одна з головних причин високої смертності в Італії. Багато літніх хворих, пікове навантаження на лікарні та, як наслідок, виснаження персоналу і нестача обладнання.

?Факт 64. На 10 300 вилікуваних від COVID-19 італійців припадає понад 8000 загиблих від вірусу. Ще 62 тис. людей, як і раніше, хворіють (дані на 27 березня).

?Факт 65. Паралельно тривають пошуки ліків від вірусу. Розробляти нові засоби немає часу, тому медики перевіряють вже наявні противірусні препарати, тобто наскільки вони ефективні в боротьбі саме із SARS-CoV-2.

?Факт 66. У лютому китайські лікарі помітили, що з коронавірусом непогано справляється хлорохін – препарат, розроблений для профілактики і лікування малярії. Відтоді його ефективність у боротьбі з COVID-19 підтвердили ще декілька досліджень.

?Факт 67. Двоє інших можливих ліків – лопінавір, який зазвичай застосовують для лікування хворих на ВІЛ, і ремдесивір, спочатку розроблений для лікування лихоманки Ебола і вірусу Марбурга. Поки обидва успішно проходять випробування.

?Факт 68. Останнє обнадійливе відкриття – антивірусний препарат авіган (фавіпіравір), популярний у Японії засіб від грипу. Він був спеціально розроблений для боротьби з РНК-вірусами.

?Факт 69. Під час випробувань в Ухані заражені коронавірусом пацієнти, які отримували авіган, видужували в середньому протягом чотирьох днів.

?Факт 70. Іноді тяжко хворих на COVID-19 намагаються врятувати, переливаючи їм плазму крові від людей, які видужали, – з антитілами проти вірусу. Ця практика зарекомендувала себе під час спалахів SARS, MERS і вірусу Еболи та була офіційно рекомендована ВООЗ.

?Факт 77. Чхання НЕ є симптомом коронавірусу. Кашель – так, чхання – ні.

?Факт 78. SARS-CoV-2 продовжує мутувати. З грудня по березень деякі варіанти вірусу встигли змінити геном уже 14 разів.


Поширити

Last modified: 15.04.2020