Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Актуальне інтерв’ю голови районної ради Івана Гурмака: «Найголовніше – здоров’я і добробут мешканців Надвірнянщини»

22.06.2020

В період введення карантинних заходів робота органів місцевого самоврядування зосередилася на боротьбі з коронавірусною пандемією COVID-19. Однак, не коронавірусом єдиним живе країна, тож проблемні питання господарки району дають про себе чути. Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак в ексклюзивному інтерв’ю про виклики сьогодення поспілкувався з журналістами Надвірнянщини.

  • Як оцінює нинішні виклики, спричинені поширенням коронавірусної інфекції? Чи справилися медики Надвірнянщини спільно з керівництвом району із так званою «першою хвилею» пандемії COVID-19?

Відверто, цих три місяця були доволі складними в тому плані, що як медики так і представники влади вперше стикнулися з таким невидимим ворогом як COVID-19. Звісно готувалися до найгіршого розвитку подій, адже у всьому світі доволі неоднозначна ситуація. Готували додаткові ліжкомісця, працювали над пошуком коштів для закупівлі необхідних засобів індивідуального захисту для наших медичних працівників. Перш за все прагнули захистити медиків, адже в їхніх руках наші життя. Дякувати Богу, якщо це була перша хвиля коронавірусної пандемії, то я можу відповісти так ми з нею справилися, спільно – медики, влада і громада району. Окремо хочу відзначити тих мешканців району, підприємства, організації та установи, які долучилися власними коштами до боротьби з вірусом та перераховували гроші на рахунок лікарні чи самостійно доставляли необхідні засоби захисту медичним працівникам. Також свій одноденний заробіток перерахували працівники різних служб та організацій району, в тому числі і працівники районної ради, до речі які проявили першими таку ініціативу, на рахунки ЦРЛ, а це в підсумку близько 500 тис. гривень. Це – значна сума і ми не витрачатимемо її на «дрібниці», закуповуючи маски, халати, бо цього є зараз у достатній кількості і, навіть, для другої хвилі епідемії, якщо буде восени. Ці кошти можна використати на придбання апарату ШВЛ, іншого вартісного обладнання, яке використовують у діагностиці та лікуванні орона вірусног інфекції.

На сьогоднішній день ситуація в районі стабільна, за даними КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» Надвірнянської районної ради та Надвірнянської міськрайонної філії ДУ ”ІФ ОЛЦ МОЗУ” станом на 19 червня отримано 542 результати лабораторних досліджень випадків COVID-19:
– 155 – позитивних,з них: – 108 – пацієнтів з COVID-19 одужало, – 9 – летальних. І хоч карантинні обмеження уряд продовжив до 31 липня, потрохи повертаємось до звичного життя і тепер на передній план виносяться проблемні питання господарки району. Ми сильні тоді, коли згуртовані. Тож наберімося терпіння та просімо Всевишнього, щоб дав нам сил і мудрості пережити цей скрутний період у боротьбі з невидимим та підступним ворогом – коронавірусом. Дотримуймось правил карантину і тоді ми зможемо вийти з цієї ситуації з найменшими втратами.

  • Особисто Ви як голова районної ради які кроки зробили в боротьбі корона вірусом?

Якщо говорити про фінансовий внесок то вважаю недоречним озвучувати суму особистого вкладу саме зараз, а щодо організаційних питань то зі своєї сторони робив все можливе. Перший місяць були найбільші складнощі із закупівлею засобів індивідуального захисту для медичних працівників, постійно моніторив це питання, адже закупівля здійснювалася райдержадміністрацією. Хочу зазначити що як волонтер БФ «Свобода Гідність Перемога» активно долучився до закупівлі масок та антисептичних засобів для воїнів московсько-української війни, які перебувають на сході країни. Спільно з волонтерами фонду за власні кошти відправили невеличкі посилки, але з найнеобхіднішим нашим захисникам. Також з побратимами-свободівцями закупили засоби захисту, антисептики та пральну машину для ЦРЛ і «первинки». Придбали все також за власні кошти свободівців.

Упродовж цього часу, окрім своїх функціональних обов’язків як керівника Надвірнянської районної ради – я забезпечував роботу депутатської бюджетної комісії, оскільки засідання сесії через карантин не проводили. Але маємо кілька протоколів бюджетної комісії, які винесемо на сесію районної ради для їх затвердження. Ми частково скоротили ті культурно-масові заходи, що планували орона ві провести у районі. Скажімо, чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд, не прийматимемо також міжнародні делегації з Польщі, Чехії під час святкування Дня Незалежності України. Усі кошти, які передбачали на ці й інші заходи, спрямували на подолання орона вірусн. Зменшили фінансування програми розвитку місцевого самоврядування районної ради на 100 тис. оро., які скерували рішенням бюджетної комісії на потреби центральної орона віру. Розпорядник згаданих коштів – районна державна адміністрація. Через резервний фонд закуповували все необхідне обладнання, засоби індивідуального захисту. Це проводила районна держадміністрація за кошти платників податків із місцевого районного бюджету. Чергову сесію районної ради ми запланували провести у липні. Сподіваюся, що послаблення карантину дасть свої результати і ми не матимемо ситуації, як у квітні-травні. Нам стане працювати легше; райдержадміністрація прозвітує про використання коштів. Наші КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» і КНП «Надвірнянська районна дитяча лікарня» прозвітують про стан своїх благодійних рахунків, куди надходили кошти всіх волонтерів, доброчинців, небайдужих людей Надвірнянщини, які бажали допомогти медикам, нашому району у боротьбі з коронавірусною пандемією.

  • Надвірнянська районна рада своїм рішенням на черговій сесії районної ради виділила 3 млн.гривень на придбання медичного обладнання. Чи вдалося реалізувати ці кошти?

Згідно з умовами медичної реформи, заклади медицини вторинної ланки повинні мати якісне медичне обладнання, щоб подати пакет документів на отримання ліцензії на ведення медичної практики у Міністерстві охорони здоров’я. Після отримання дозволів на види медичної діяльності буде укладемо договір на надання послуг із Національною службою здоров’я. Всього пакет послуг складається з 27 пунктів. Спільно з депутатами районної ради, докладаємо всіх можливих зусиль для того, аби наші медичні заклади були укомплектовані новими видами медичного обладнання – більш ефективнішим, безпечнішим та надійнішим, аби вберегти здоров’я та життя людей. Важливо, щоб Надвірнянська ЦРЛ могла надавати якомога більше медичних послуг, адже це комфорт мешканців району.

На сьогоднішній день завдяки платникам податків району, за кошти місцевих бюджетів вдалося придбати частину медичного обладнання і передати до лікарні, це і апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятор та інше. На сьогоднішній день Надвірнянська ЦРЛ готова надавати 21 пакет медичних послуг. Також для КНП «Надвірнянської районної дитячої лікарні» буде придбано медичне обладнання, на яке з районного бюджету виділили 1 млн.гривень. Районна рада зі своєї сторони першочергово фінансує заклади медицини та освіти. А доказом цього є не тільки нове обладнання, а й здійснені капітальні ремонти в окремих відділах орона віру.

  • Перейдемо до соціально-економічного розвитку Надвірнянського району, які наслідки поніс районний бюджет та чи довелося відмінити передбачені бюджетом проекти через брак коштів у зв’язку з економічною кризою в державі.

Висловлюю вдячність депутатам районної ради. Розумію, що кожен з них, обіцяючи на своєму окрузі виборцям при прийнятті районного бюджету, розраховував на отримання відповідних коштів для реалізації програми соціально-економічного і культурного розвитку. Нині склалося так, що ми частину коштів забрали. Але повторюсь: кошти лише із тих заходів, які орона ві не проводитимемо. А що стосується ремонтних робіт, заміни вікон, покриття, якщо не станеться другої хвилі епідемії, то ми зможемо повноцінно виконувати соціально-економічну програму.

Ще одним питанням є надходження у районний бюджет. Вони також знизилися. Адже люди не працювали, перебували на карантині. Не було надходжень від платників податків до районного бюджету. Воно відбувалося невчасно. І такі проблеми через це виникли, але намагатимемося їх розв’язувати.

  • Чимало дискусій і обурень роками точиться в громаді району через аварійний стан доріг та мостів, що скажете з цього приводу? Хто повинен займатися ремонтом і чому стільки років він не робиться, адже маємо випадки вже обвалу мостів.

Проблема аварійності мостів та доріг на Надвірнянщині є однією з першочергових, неодноразово під час засідання сесій районної ради депутати районної ради у своїх запитах та зверненнях порушували питання аварійності мостів та доріг в окремих населених пунктах, насамперед в селі Красна, Молодків, Битків, Зелена, Ланчин та інші. Депутатський корпус районної ради звертався до відповідальних служб в області, але поки аварійні мости так і залишилися поза увагою. Реальні роботи ведуться уже в разі прямої загрози обвалу чи самого обвалу моста. Минулого року внаслідок повені в районі зруйнувався міст в селі Молодків та частково через зсув грунту в селі Битків.

Цьогоріч маємо Максимець Зеленської сільської ради, Красну. На розширеній нараді донесли до органів виконавчої влади, у т. ч. державної, найвищої, що запити депутатів усіх рівнів, обласної, районної, міської та сільської рад треба виконувати. Бо кожен депутат представляє громаду, бачить і вболіває за свій округ, його проблематику. Якщо депутат каже, що треба полагодити міст, значить, він визначив його як першочерговий пріоритет. Якщо ямковий ремонт, його відсутність можна ще пережити. Але, якщо міст виходить з ладу, то паралізується пів населеного пункту, як у Красній. Днями взяв участь у виїзній комісії по проблемних мостах в районі за участі заступника голови ОДА Василя Івасика. Попередньо вартість ремонту мосту в селі Красна оцінили майже в 2 млн.гривень, а мосту в селі Зелена майже в 4 млн.гривень

Старатимемося достукатися до органів виконавчої влади, районної, обласної державних адміністрацій. Усі мости у нашому районі перебувають на утриманні в управлінні капітального будівництва облдержадміністрації. Але ми маємо шість депутатів обласної ради, які, я впевнений, що кожен із них на своєму окрузі, як мінімум, один раз за цю каденцію звертався щодо стану аварійності мостів із метою привернути на це увагу. Реагують лиш тоді, коли велика вода забирає міст….

От вам і відповідь хто повинен займатися ремонтом доріг та мостів. Значну частину функцій щодо утримання доріг, мостів держава в особі уряду чомусь роками не виконувала. Через дефіцит коштів це завжди пробували скинути на місцеві бюджети. Але кожен із нас розуміє, що, купляючи той же літр пального, ми перераховуємо відповідні кошти на утримання доріг, а вони не надходять у місцевий бюджет. Ми не є розпорядниками коштів: ні район, ні місто. Такими коштами розпоряджається держава. Отже, питати за ремонт доріг, утримання мостів треба у держави.

  • Нещодавно під Вашим головуванням відбулася нарада щодо розподілу земельних ділянок між учасниками бойових дій в селі Стримба , яка загалом ситуація в районі щодо отримання військовослужбовцями земельних ділянок та від кого залежить цей процес безпосередньо?

Це важливе питання і я особисто готовий підтримати кожного сільського чи селищного голову, який звернеться з приводу допомоги в отриманні учасниками бойових дій земельних ділянок, передбачених Законом України. На сьогоднішній день таких звернень було небагато, село Красна, Тисменичани, тепер Стримба. В районі більше 700 військовослужбовців скільки з них скористувалися правом на земельну ділянку, можуть надати сільські і селищні ради. Якщо є вже нюанси щодо виготовлення документації та необхідність співфінансування то районна рада завжди підставляє плече допомоги. У цій каденції районний бюджет завжди був повернений обличчям до проблем учасників війни. Ми розуміємо, що їхній вклад у збереження і розвиток нашої держави неможливо переоцінити. Вони стоять на сторожі нашого суверенітету і незалежності. І навіть той мінімум, який можемо, ми повинні їм надати. В управлінні соцзахисту населення РДА є програма, яка передбачає фінансування на їхнє лікування й оздоровлення. Якщо не буде другої хвилі карантину, то зможемо реалізувати ті заходи, що планували орона ві. Із депутатського і мого особистого фонду всі бійці, які зверталися, отримали матеріальну допомогу.

Нашим завданням і надалі залишається всебічне сприяння, ефективна комунікація із воїнами АТО. Одним словом, потрібно звести всіх разом, визначитися з роботою відповідним службам, зібратися знову, підбити підсумки виконаного, знову роздати завдання і моніторити ситуацію до того часу, поки учасник бойових дій не отримає земельну ділянку.

У процесі реформування, коли створять Надвірнянську міську ОТГ і доєднаються до неї інші населені пункти згідно з Перспективним планом, то, думаю, ще появляться земельні ділянки, щоб виділити їх нашим захисникам.

  • На офіційному сайті Надвірнянської районної ради з’явилася цікава рубрика «Запитай у голови районної ради», можете детальніше розповісти та чи надійшли вже запитання від мешканців району?

На мою думку це справді корисна рубрика. В час карантину прийом громадян не проводився і не завжди мешканці мають бажання чи змогу прийти на прийом, а соціальні мережі дають змогу спілкуватися дистанційно. Я готовий відповідати на ті питання, які стосуються моєї роботи, діяльності апарату і депутатського корпусу районної ради. Щодо питань про роботу інших служб, то ми оформлятимемо це як звернення до голови районної ради і скеровуватимемо їх за адресою тим службам, у компетенції яких відповісти на те чи інше питання. На разі вже є запитання, що стосуються господарки району і наступного тижня у відео форматі надам відповіді. Рубрика буде постійною. Запрошую до діалогу, завжди відкритий до конструктивного спілкування!

  • Що бажаєте сказати на завершення розмови?

– Щодо пандемії коронавірусного захворювання  хочу сказати, що ситуація в районі стабільна завдяки тому, що всі ми, а це влада, медики й громадськість діємо злагоджено щоби унеможливити розповсюдження інфекції, мінімізувати ризики ускладнень від цієї хвороби та головне щоб мешканцям району надати необхідну медичну допомогу. Здоров’я і життя наших громадян – це найголовніше.

Почуття невизначеності щодо завтрашнього дня, тривалі карантинні обмеження створюють в суспільстві соціальну напругу і це відчувається навіть на місцевому рівні. Тож, хочу всім побажати міцного здоров’я, і мирного українського неба! Тримаймось! Все буде добре, адже українці є тією нацією, яка здатна здолати все. Як писав Тарас Шевченко: «Борітеся, поборете , Вам Бог помагає…»

Поширити

Last modified: 23.06.2020