Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Голова Надвірнянської районної ради Олександр Кеніз взяв участь у покладанні квітів до пам’ятної дошки хорунжого Українського Січового Стрілецтва Леся Гринішака

01.11.2021

З нагоди річниці Листопадового зриву та утворення Західноукраїнської Народної Республіки, голова Надвірнянської районної ради Олександр Кеніз взяв участь у покладанні квітів до пам’ятної дошки хорунжого Українського Січового Стрілецтва Леся Гринішака.

«1 Листопада займає в національному календарі особливе місце. І ми, українці, повинні пам’ятати історичний досвід українського державотворення, адже це є запорукою гідного майбутнього нашої держави»,- зазначив Олександр Кеніз.

Історична довідка: у ніч на 1 листопада 1918 року українці без жодного пострілу здійснили військовий переворот, завдяки якому «вирвали» Львів з рук Австро-Угорщини та Польщі. За дві години Українські частини, які нараховували 60 старшин і 1400 вояків, зайняли ратушу, намісництво, головну пошту, вокзал, банк, летовище, відключили міський телефон і міжнародну телеграфну лінію.
Над львівською міською ратушею і намісництвом підняли синьо–жовтий прапор — так вперше з 1349 року Львів знову опинився під керівництвом української влади.
Одна ніч змінила долю українського Львова і дала поштовх до появи Західноукраїнської Народної Республіки, яка згодом об’єдналася з Великою Україною в соборну державу.

Поширити

Last modified: 01.11.2021