Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Лицарські поєдинки, середньовічні танці та пісні: на Надвірнянщині відбувся етнофестиваль «Дженджур Фист».

27.08.2019

Протягом трьох днів 23-25 серпня на території Пнівського замку, що на Надвірнянщині проходив етнофестиваль «Дженджур Фист».

Мета фестивалю – це передовсім відродження Пнівської твердині як самобутнього осередку фортифікаційної споруди. Це можливість повернути легендарному замку Куропатвів минулу славу та пошану. На сьогоднішній день на території Пнівського замку активно ведуться реставраційні роботи.

Фестиваль поєднав в собі гуцульську культуру, галицьку історію, реконструкцію середньовічного життя, лицарські турніри, концертні та театралізовані дійства, ярмарок, відтворення традиційних ремесел і побуту Надвірнянщини.

Дженджур-Фист мав декілька родзинок, однією з яких стала солом’яна Джінджі-баба, яке символізувала перемогу добра над злом. Упродовж фестивалю люди записували на папірцях свої хвороби, негаразди тощо, віддавали все це Джінджі-бабі, а відтак її спалили.

Основною цікавинкою фестивалю звичайно були лицарські турніри, де лицарі билися заради слави, честі та посмішки прекрасних дам. Також гості та учасники мали змогу навчитися середньовічним танцям.

 Фестиваль зародився у 2012 році, вдруге відбувся тільки в 2019 році. Організаторами заходу є Міністерство культури України та Надвірнянська міська рада, адже в рамках конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», що реалізовується за підтримки Уряду та Міністерства культури України, цього року Надвірна стала переможцем проекту «Проведення на території замку Куропатви (Пнівський замок XV століття) в м.Надвірна етнофестивалю «Дженджур Фист». партнерами виступили Надвірнянська районна рада, Надвірнянська РДА та районна громадська організація “Мистецька агенція «Фист».

Поширити

Last modified: 28.08.2019