Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Надвірнянщина відзначила 30-річчя Першого демократичного віча

23.09.2019

Минуло 30 років від історичної події, яка ознаменувала початок демократичних перетворень на Надвірнянщині.  24 вересня 1989 року в Надвірній відбулося віче на Пнівському замку. Воно поклало початок активного розвитку на Надвірнянщині демократичного руху, відродженню національної культури.

У той час відбувалася “відлига” в суспільно-політичному русі. Не оминули ці процеси й Надвірну. У місті почали створюватися перші осередки новітніх організацій “Товариства української мови ім. Тараса Шевченка”, “Меморіалу”, Народного Руху України. Надвірнянський осередок “Меморіалу” був створений 24 серпня 1989 року. Товариство взяло на свої плечі нелегку ношу – розкопки могил жертв НКВС. З ініціативи організації відкрився музей історії визвольної боротьби Надвірнянщини.

 Патріотизм, ентузіазм і любов до України мешканців району у ті часи стали вагомим внеском у державотворчі процеси всієї країни, логічним завершенням яких було здобуття Україною Незалежності. Організаторами й найактивнішими учасниками віча були  Марія Ісопенко, Ангелина Вдовчин, Марта Мітрошин, Ярослав Бучко,  Богдан Березицький, Михайло Плитус, Роман Кисілевський, Микола Вірстюк, Ольга Фуфалько, Ярослав Лазорко, Богдан Полатайко, Степан Зваричук, Богдан Яківців, Михайло Бойчук, Володимир Семків (ведучий).

На свої зустрічі-засідання організатори віча збиралися в центральній районній бібліотеці, приватних оселях Ліди Олендій, отця Степана Кисілевського, Марії Ісопенко, Марти Мітрошиної, Ольги Фуфалько, на березі річки Бистриці Надвірнянської.  

Про події тих років згадували учасники зібрання, присвяченого відзначенню 30-ї річниці першого демократичного віча на Пнівському замку. У пам’ятному заході взяли участь представники влади, громадськість, депутати, представники політичних і громадських організацій, духовенство, родини організаторів та учасників віча 24 вересня 1989 року.

Під час урочистостей голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак наголосив: “Був період, коли національна ідея переповнювала так , що наші герої  – вояки Української  повстанської армії – проливали кров у боротьбі за незалежну Україну. Пізніше настав час, коли український народ був, неначе приспаний , але нікуди не зникла українська національна ідея. Вона живе в серці кожного з нас. І минають роки, іноді десятиліття, і ця ідея відроджується. У 1989 році, за два роки до проголошення незалежності України, завдяки людям, які сьогодні з нами, і тим, за яких ми молилися, – організаторам того історичного віча, ми отримали демократичні  перетворення на Надвірнянщині, а в 1991 році проголошення Незалежності України. Низький уклін вам, сивочолі організатори, вічна пам’ять тим, хто вже не з нами”.

У зверненні до зібрання народний депутат України Зіновій Андрійович зазначив: “Того вересневого дня 1989 року до Пнівського замку ішли люди звідусіль під синьо-жовтими прапорами із непохитним духом патріотизму сказати рішуче й остаточне «Ні!» тодішній владі. Того дня на теренах Надвірної було вперше піднято синьо-жовтий стяг”.

Слова вдячності організаторам того історичного віча висловили перший заступник голови Надвірнянської РДА Богдан Зеленчук та в. о. міського голови Тарас Пекарський . У заході, присвяченому  відзначенню 30-річчя першого демократичного віча на Пнівському замку, взяли участь безпосередні організатори того віча: Марія Ісопенко,   Богдан Березицький, Ольга Фуфалько, Ярослав Лазорко. Вони розповіли про події тих часів. Також відбулися виступи творчих колективів та відзначення грамотами і подяками учасників та організаторів демократичного віча 1989 року, які є живою історією нашого краю.

Поширити

Last modified: 23.09.2019