Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначили на Надвірнянщині

21.02.2020

18-20 лютого Україна відзначає пам’ятну, скорботну дату – День Героїв Небесної Сотні, вшановуємо відвагу, силу духу і стійкість громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності. Їх імена уже назавжди вкарбовані в серця українців, а пам’ять нагадуватиме про їхню мужність і самопожертву в ім’я людської гідності та свободи. Майдан 2013-2014 років став символом прагнення української нації до самоствердження. За право українців бути господарями на своїй Богом даній землі заплачено найвищу ціну – життя тих кого ми називаємо «Небесна сотня».

20 лютого на Надвірнянщині відзначили шосту річницю найжорстокіших подій під час Революції Гідності, коли масово було розстріляно близько 45 активістів майдану. Віддати шану героїчному чину Героїв Небесної Сотні на майдані Шевченка зібралися представники районної та місцевої влад, духовенство, учасники Революції Гідності, учасники московко-української війни, вояки-ветерани ОУН-УПА,  викладачі та курсанти Прикарпатського військово-спортивного ліцею, викладачі та студенти Надвірнянського коледжу НТУ, учні шкіл району, представники громадських організацій, політичних партій та громадськість.

Захід розпочали виконанням Державного Гімну України. Керівники району та міста поклали квіти і лампадки до стели Героям Небесної Сотні.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували загиблих майданівців хвилиною мовчання. Всечесні отці відправили панахиду та в спільній молитві подякували Героям України за їх жертовність.

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак, який під час Революції Гідності координував роботу Штабу Національного спротиву на Надвірнянщині та неодноразово тримав оборону Майдану, звернувся до присутніх зі словами:

«Дуже важкими є ці пам’ятні дні, важко зібратись з думками. На жаль, сьогодні констатуємо той факт, що минають шості роковини розстрілу Героїв Небесної Сотні, а й досі ніхто з винних ані серед виконавців, ані серед замовників не покараний. Кожен повинен сьогодні пам’ятати про велич та жертовність наших Героїв Небесної Сотні, пам’ятати, якою дорогою ціною ми відстояли і далі відстоюємо нашу незалежність. Зараз продовжується проливатися кров на сході країни. Українську Гідність, Незалежність і територіальну цілісність нині відстоюють воїни російсько-української війни.І хочеться,  щоб ці сторінки історії навчили нас чомусь, щоб ми зробили з цих подій висновки та навчилися жити по-іншому, перебудувати і країну, і наш світогляд для того, щоб ми дійсно могли жити в економічно розвинутій духовній національній державі. Пригадую як формувався Майдан на Надвірнянщині, як всі ми мобілізувалися і підтримували одне одного хто чим міг. Щиро дякую студентам, учням, громаді району, яка весь час брала активну участь у Революції Гідності, дякую за щоденну молитву, яка вберегла на Київському майдані не одного надвірнянця. Працюймо кожен на своєму місці і дбаймо про нашу державу, бо ми в ній живемо. Вічна пам’ять Героям Небесної Сотні, серед яких уродженець селища Ланчин Василь Шеремет. Вічна пам’ять загиблим захисникам України! Герої не вмирають! Вмирають вороги!» – відзначив Іван Гурмак.

Під час заходу ведуча Галина Чуревич поіменно назвала Героїв Небесної Сотні – вихідців з Прикарпаття, які загинули на Майдані, серед них житель селища Ланчин Василь Шеремет.

Звучали патріотичні вірші та пісні.

Поширити

Last modified: 24.02.2020