Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У Надвірній на Майдані Шевченка провели «Шевченківські читання»

10.03.2020

Щороку в березневі дні все свідоме українство вшановує свого Генія і Пророка, який став символом України – Тараса Григоровича Шевченка. З метою гідного відзначення 206 річниці з дня народження великого поета і мислителя та популяризації спадщини Великого Кобзаря, 10 березня, у місті Надвірна на майдані Шевченка вперше провели «Шевченківські читання».

З ініціативи голови районної ради Івана Гурмака  спільно з Центральною районної бібліотекою вдалося організувати літературний захід такого формату.

Протягом години звучали рядки творів Кобзаря у виконанні мешканців та гостей Надвірнянщини. Понад тридцять читців виконали з пів сотні Шевченкової поезії. Активно долучилися до читань діти.

Крізь століття рядки Шевченкових творів вражають своєю актуальністю. Шевченко вселяє впевненість, віру в істинну перемогу і надихає на боротьбу. Постійний музичний супровід надали народний ансамбль «Опришки», учасники якого також продекламували ряд творів Тараса Шевченка.

Відкрив «Шевченківські читання» учень 4 класу Надвірнянської ЗОШ №1 Максим Романюк віршем «Мені тринадцятий минало…». Серед наймолодших учасників вірш «Добро, у кого є Господа» зачитала учениця 4 класу Надвірнянської ЗОШ №2 Мілана Бажанська, вихованці Центру Дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, учні 5 класу Надвірнянської ЗОШ№1 Охотник Анна, Найко Максим та  Сивак Марина. Виразно вірш «Думка» продекламував учень 6-го класу Надвірнянської ЗОШ№2 Ігор Гурмак.

Поезію Кобзаря виконала пластунка Станиці-Надвірна  Віра Волошенюк. Долучилися до літературного дійства учні 9 класу Надвірнянської ЗОШ №3 з вчителем Ларисою Іроденко. Уривки творів Тараса Шевченка зачитали Семанюк Володимир, Анастасія Пристай та Яна Дричак.

Літературна спадщина Тараса Шевченка, а саме збірка «Кобзар» протягом години лунала містом. Поему «Тополя» продекламував голова районної ради Іван Гурмак. Поезію читали депутат обласної ради Михайло Іваночко, директор та викладачі Центру Дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, бібліотекарі району , мешканці міста.

Поезія Тараса Шевченка є насправді світовим культурним явищем, що надихає читачів з усієї планети, адже геніальні рядки адресовані не тільки українській нації, а й всьому людству і знаходять відгук у серцях. Власну поезію-присвяту Тарасу Шевченку озвучила вчитель Ольга Богатчук.

За участь у літературному заході «Шевченківські читання» голова районної ради Іван Гурмак відзначив учасників подякою та закликав читати Кобзаря щодня. Також наголосив, що Тарас Григорович Шевченко – геніальний поет, художник, мислитель, відомий не лише в Україні, але й у всьому світі. Він піднісся до вершин людського духу, бо був великим патріотом і можна сказати першим націоналістом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру. Іван Гурмак подякував всім за участь і висловив сподівання, що такі читання стануть традиційними.

У ці березневі дні Шевченкове слово звучало його могутнім духом, пророчою поезією і натхненною піснею. Ми розбуджуємо в собі непобориму правду й велику мудрість Кобзаря, аби скріпити свою віру його провісницькими творами. Твори поета видавалися за кордоном понад 300 разів і перекладені на 147 мов світу. У світі зведено більше ніж 450 пам’ятників Тарасу Шевченку, зокрема в США, Канаді, Італії, Аргентині, Франції.

Поширити

Last modified: 10.03.2020