Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У селі Гвізд вшанували пам’ять і чин Пророка української нації Тараса Шевченка

09.03.2020

У ці березневі дні минає  206 років від Дня народження національного пророка, невмирущого генія слова, народного поета, художника, борця за ідеали справедливості та добра, за кращу долю України та української нації – Тараса Григоровича Шевченка.

Великий Кобзар став знаковою фігурою не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. На Надвірнянщині пройшли урочистості з нагоди пошанування пам’яті Тараса Шевченка.

Так, 8 березня, в селі Гвізд вшанували пам’ять і чин Пророка української нації Тараса Григоровича Шевченка.

Розпочали пам’ятне віче панахидою за упокій душі Кобзаря, яку провели священнослужителі о. Любомир Траско, о. Микола Григорук та о. Іван Гедзик.

Художні керівники Гвіздського СБК Світлана Ців’юк, Уляна та Любомир Боднаруки підготували насичену мистецьку програму. Поезія, музичні композиції та вірші-присвяти звучали в честь Великого Кобзаря від фольклорних колективів СБК та учнів Гвіздської ЗОШ.

Вірш «Розрита могила» зачитала старожителька села, активістка та патріот Юстина Половко. Майстерно виконав поетичний твір переможець Районного конкурсу читців, призер Обласного конкурсу читців Богдан Пилип’юк. Директор СБК Катерина Іванюк вручила переможцю Грамоту відділу культури РДА.

Рядками твору Великого Кобзаря звернулася до присутніх радник голови районної ради Вікторія Пицюк:

«…А я люблю, а я люблю
Мою Україну убогу
Що проклену святого Бога
За неї душу погублю…

Крізь століття рядки Шевченкових творів вражають своєю актуальністю… Шевченко вселяє впевненість, віру в істинну перемогу і надихає на боротьбу…. Його внутрішнього українця ніщо не зламало, ані заслання , ані неволя, тож берімо приклад і гартуймо дух.»

На завершення всі присутні виконали Шевченків «Заповіт» та Державний Гімн України.

Поширити

Last modified: 10.03.2020