Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

У Надвірній зіграли легендарну виставу «Солодка Даруся»

14.09.2020

З нагоди Дня міста на майдані Шевченка 11 вересня актори  Івано-Франківського обласного академічного музично-драматичного театру імені Івана Франка  зіграли легендарну виставу «Солодка Даруся».

Оскільки місто Івано-Франківськ досі залишається у «червоній карантинній зоні»  театр був змушений змінити місце показу вистав.Актори Франківського драмтеатру зіграли виставу на висоті понад 2 тисячі метрів,  а згодом перенесли показ вистав у Богородчани й інші міста.

Більше сотні людей прийшло переглянути це театральне дійство, до організації якого долучилися депутати районної ради Андрій Карманський  і Тетяна Пришляк.

Драма «Солодка Даруся» за романом Марії Матіос від режисера Ростислава Держипільського – вистава-легенда, постановка, що безперечно є знаковою у новітній історії Івано-Франківського театру, та одна з найвизначніших для українського театру останніх десяти років. У «Солодкій Дарусі» філігранно поєднані старовинні церковні ірмоси, народні пісні, вишукана філософська метафоричність і стилістична аскетичність сучасного європейського театру. Але головне, звичайно, – це історія-притча про онімілу напівбожевільну Дарусю, якій випало спокутувати гріхи інших. Її провина – і не провина зовсім, а прокляття всьому ХХ сторіччю. що захлинулося у крові та сльозах. Люди втратили страх перед Богом, а він оглух до їх молитов. І у виставі режисер та актори намагаються усвідомити причини і наслідки цієї грандіозної катастрофи – «зв’язку часів», що розпався, та порушеної священної угоди з НИМ»

У 2009 та 2010 роках драма «Солодка Даруся» номінувалася на здобуття Національної премії України імені Т.Г.Шевченка.

            ‘

Поширити

Last modified: 14.09.2020