Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

На Надвірнянщині вшанували пам’ять жертв Голодоморів

27.11.2020

У четверту суботу листопада не тільки Україна, а й світ згадують трагічні сторінки історії українського народу – Голодомори 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років. Найстрашнішим, штучно створеним радянською владою є Голодомор 1932-1933 років, який щодня забирав життя понад 25 тисяч українців.

27 листопада Надвірнянщина вшанувала пам’ять мільйонів невинних жертв Голодоморів в Україні та віддала в загальнонаціональній хвилині мовчання шану українцям.
У пам’ятному вічі взяли участь представники районної і міської влади, священнослужителі різних конфесій та громадськість.
Всечесні отці відправили поминальну панахиду за загиблим від голодної смерті українцями. Керівництво району та міста поклали квіти та лампадки до пам’ятного знаку.

Всі учасники мітингу-реквієму о 16.00 год. схилили голови у загальнонаціональній хвилині скорботи та запалили лампадки біля пам’ятного знаку.

Дотепер ми не знаємо імен всіх, хто загинув від голодної смерті і ще й досі історики плутаються в мільйонних цифрах жертв. Їх не називали героями. Їм не ставили пам’ятників чи обелісків.

Ось як описував у травні 1933 році події в Україні консул Італії в Харкові Сержіо Ґраденіґо  для інформування Міністерства закордонних справ Італії:

 “Немає жодного сумніву в тому, що цей голод штучний і спеціально створений … Вирішено ліквідувати українську проблему протягом кількох місяців, ціною смерті від 10 до 15 мільйонів осіб. Нехай ця цифра не здається перебільшеною. Я тієї думки, що вона ще вища, і, мабуть, її вже досягли.

Це велике нещастя, яке скошує мільйони людей і винищує дитинство цілого народу …

…Уранці 21-го на базарі мертвих складали на купи в лахмітті і людських екскрементах уздовж огорожі біля річки. Спочатку там було 30 трупів. Уранці 23-го їх було вже 51. Дитина ссала груди мертвої матері із обличчям сірого кольору. Люди казали: “Це ще тільки квіточки соціалістичної весни”.

Українців примушували про це забути. Однак національну пам’ять не можна знищити! Пам’ятаємо кожне зерня!

Поширити

Last modified: 29.11.2020