Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Музей історії Надвірнянщини відзначає 25-літній ювілей

03.12.2020

З 25 літнім ювілеєм вітаємо колектив Музею історії Надвірнянщини, а також всіх причетних до формування історичного форпосту в нашому районі!

Ви професійно та якісно охороняєте об’єкти історичної цінності, які були створені нашими предками і які ми плануємо передати нашому майбутньому поколінню. Протягом цих 25 років Музей історії Надвірнянщини зберігає історичну та культурну спадщину рідного краю і цим самим, дозволяє побачити всю правду нашої історії, зрозуміти її суть, оцінити те, що було, дізнатися, як жили на Надвірнянщині.

Дякуємо колективу музею за працю, за любов і відданість своїй справі. Бажаємо допитливих відвідувачів, нових виставок, яскравих експозицій і вдячності від краян.

З найкращими побажаннями

Голова районної ради Олександр Кеніз

Депутатський корпус районної ради

Довідка:

Музей історії Надвірнянщини створений на межі 1995-1996 років з метою відтворення історичної правди про героїчну боротьбу українського народу за свою незалежність у 40-50 роках ХХ століття на території краю. Ініціатором створення закладу став Надвірнянський осередок Історико-просвітницького товариства «Меморіал» імені В. Стуса. Експозиція музею розміщена у 12 залах двоповерхового приміщення та в підвалі.

Саме цей будинок обраний під музей не випадково: за німецьких окупантів тут розміщувалося Гестапо, а в період з 1944 по 1956 роки – НКВС-КДБ. Власне тому однією з найбільш драматичних і вражаючих експозицій Музею історії Надвірнянщини є експозиція у підвалі будинку. Це кілька кімнат, на стінах яких чудом збереглися послання ув’язнених та кров жертв радянського режиму.

Експозиція музею знайомить відвідувачів з історією міста Надвірна, а також розповідає про національно-визвольну боротьбу мешканців Надвірнянщини – періоди Першої та Другої світових воєн, історію українських повстанців. Крім того для огляду відвідувачам пропонуються: етнографічна світлиця, виставка “Славні краяни”.

У музеї, зокрема, можна побачити бивень мамонта, козацькі люльки, фотографії та особисті речі січових стрільців, листи в’язнів нацистських і радянських концтаборів, «познайомитися» ближче з вояками Української повстанської армії та їх непростими долями, дізнатись більше про сучасних захисників України.

Окреме місце в експозиції закладу займає культурно-мистецька спадщина одного з яскравих представників української діаспори (Англія), співака-бандуриста зі світовим ім’ям (виступав у США, Канаді, Австралії, Німеччині, Італії, Нідерландах, Бельгії, Австрії, Швеції та ін.), уродженця і почесного громадянина (з 1993 року) м. Надвірна – Володимира Луціва. Це досить об’ємне зібрання книг, (багато з яких свого часу видавалися лише за кордоном), записів української та світової музики, мистецьких творів, ряду цінних архівних документів тощо. 

Свою спадщину, яка щороку поповнюється новими надбаннями, маестро перевіз з Лондона і подарував рідному місту у 2001 році з нагоди 10-ої річниці Незалежності України.

З подарованого утворено три зали, де розмістився Культурно-мистецький фонд ім. В. Луціва. Діяльність Фонду спрямована на виявлення та фінансову підтримку у навчанні талановитих дітей Надвірнянщини, щоб у майбутньому вони поповнили еліту української нації.

Музей активно співпрацює із закладами освіти краю, проводячи тематичні уроки, виховні години та інші культурно-просвітницькі заходи. Тут зібрано чимало спогадів очевидців та безпосередніх учасників визвольних змагань 40-50 – х рр. ХХ століття, на основі яких створено книгу “Надвірнянщина: хресна дорога народного болю” (упорядник Олександра Зварчук). Музей регулярно проводить тематичні виставки, присвячені важливим історичним та мистецьким подіям як краю зокрема, так і України загалом; знайомить мешканців і гостей міста з творчістю краян та митців з інших регіонів України

Поширити

Last modified: 03.12.2020