Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Сьогодні 31 рік з Дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України

16.07.2021

31 рік тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української РСР, “виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави”, ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

Прийняття Декларації підтвердило неминучість розпаду комуністичної тоталітарної імперії.

У преамбулі та десяти розділах Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах». Уперше в новітній історії поруч із «Українською РСР» вжито слово «Україна» як офіційна назва держави.

Саме тоді, 16 липня, було сказано, що Україна є й обрала власний шлях розвитку.

Декларація про державний суверенітет України стала основою для прийняття 24 серпня 1991 року «Акту проголошення незалежності України», який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

Безперечно, ми й надалі розбудовуємо європейську демократичну державу, і, на жаль, вже сьомий рік поспіль нам також доводиться переживати спільне горе – російську анексію Криму та неоголошену війну на Сході нашої держави. Однак, ми повинні пам’ятати про те, що розбудова своєї держави – загальна відповідальність українського суспільства. Від кожного залежить, яке майбутнє чекає на нас, на країну.

Пам’ятаємо нашу історію, бережемо державність і плекаємо любов до рідного краю!

Зі святом! Слава Україні!

Поширити

Last modified: 16.07.2021