Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Заступник голови Надвірнянської районної ради Іван Жигалюк взяв участь в урочистих заходах з нагоди відкриття меморіальної дошки на адмінприміщенні Природного заповідника «Горгани» на честь Юрія Володимировича Юркевича

10.09.2021

Заступник голови Надвірнянської районної ради Іван Жигалюк разом із заступницею голови Надвірнянської районної державної адміністрації Лесею Свідрак та міським головою Надвірнянської міської територіальної громади Зіновієм Андрійовичем взяли участь в урочистих заходах з нагоди відкриття меморіальної дошки на адмінприміщенні Природного заповідника «Горгани» на честь Юрія Володимировича Юркевича.

Керівники району та міста побажали колективу продовжувати справу такого відомого лісівника, природоохоронця для збереження природних цінностей Карпатського краю.

«Ще зі школи пам’ятаю праці Юрія Юркевича «Записки лісівника» та «Дикі звірі і птахи Карпат». На основі цих та інших відомих праць Юрія Юркевича виховано багато поколінь»,- зазначив Іван Жигалюк.

До відома, Юрій Володимирович Юркевич – знаний карпатський лісівник, науковець, природоохоронець, краєзнавець і патріот. Саме Ю. В. Юркевич розробив проект Горганського заповідного лісництва, на основі якого створили природний заповідник «Горгани» площею 5344,2 га.

Юрій Юркевич відомий ще і тим, що упроваджував конкретні лісозахисні заходи. Зокрема, щоб зменшити ерозійні процеси після рубки, варто складати лісосічні відходи, гілля та сучки у горизонтальні вали, особливо на волоках. Цей метод очистки лісосік вперше застосували на початку 1950-х років і ним досі користуються всі лісові підприємства Карпат. Ще один факт: після суцільних рубок деревостанів на крутосхилах малопотужний верхній шар ґрунту повністю змивали води і каміння виходило на поверхню. Так розпочали експерименти щодо заліснення кам’яних розсипів. Новий метод створення лісових культур знайшов у майбутньому широке застосування. Досвід Надвірнянського лісгоспу поширювали і на інші підприємства галузі.

У передмові до біографічного нарису про життєвий шлях Ю. В. Юркевича «Лісівник Юрій Юркевич: життя, віддане Карпатам» пише: «Коли у колах карпатських лісівників заходить мова про Юрія Володимировича Юркевича, щось змінюється у буденно-робочому плині часу – теплі спомини, захоплення, повага, вдячність за науку та приклад життя, сповна відданого лісовому господарству.»

Поширити

Last modified: 13.09.2021