Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Свято на Пнівському замку

27.09.2023

Цієї неділі на території пам’ятки історичної спадщини «Пнівський замок XVI століття» відбувся історично-мистецький захід «Середньовічні історичні реконструкції на Пнівському замку», організований та проведений в рамках проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» туристичною Асоціацією Івано-Франківщини у партнерстві з Надвірнянською районною радою, Пасічнянською сільською радою, Клубом замку «Краснодвір» міста Надвірна, майстрами вищого професійного училища № 21 м. Івано-Франківськ, а також Муніципалітетом міста Ардуд та Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія) за співфінансування ЄС в рамках Спільної операційної програми Європейського інструменту сусідства Румунія – Україна 2014-2020.

Після того як учасники та гості історично-мистецького заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави, з вітальним словом до всіх присутніх звернулася директорка проєкту “Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд у Румунії з метою розвитку туризму” Ірина Новосільська, та детально розповіла про мету та цілі українсько-румунського проєкту «Об’єднані спадщиною…», яким його організатори хочуть привернути всім увагу до збереження культурної спадщини.

З нагоди відкриття історично-мистецького заходу голова Надвірнянської районної ради Олександр Кеніз тепло привітав присутніх, відзначив велику роль Пнівської твердині в історії Надвірнянщини та всього Прикарпаття. Голова районної ради закликав присутніх долучитися до допомоги нашим захисникам, завдяки яким цей захід став можливим.

Також учасників та гостей свята привітали Пасічнянський сільський голова Андрій Гунда, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович та виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

В рамках свята організатори запропонували відвідувачам переглянути показові лицарські бої в середньовічних обладунках, особисто спробувати себе в ролі середньовічного лицаря та лучника, взяти участь в пошуках скарбів Куропатвів, спробувати свої сили в різноманітних майстер-класах, зокрема ковальській справі, кераміці і гончарстві, виварюванні солі, у перемелюванні на ручних жорнах пшениці на борошно.

Також організатори всім охочим продемонстрували приготування страв, популярних на території Галичини – крупника та талярок. Запросили покуштувати старовинні страви та напої, які для гостей свята приготували працівники закладів культури Пасічнянської ТГ.

На Пнівському замку діяла виставка трофейної зброї від Волонтерського штабу 4.5.0, зі збором коштів для медичного пункту 102-ї бригади територіальної оборони. Проходив благодійний ярмарок місцевих страв та продукції від крафтових виробників та куховарів Пасічнянської територіальної громади, зібрані кошти від якого будуть передані волонтерам на купівлю авто для 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», в складі якої відважно захищає Україну від російських окупантів житель Пасічнянської громади Василь Шпинта. Військовослужбовець по відеозв’язку подякував всім тим, хто підтримує та допомагає військовим на передовій.

Родзинкою заходу для наймолодших гостей стала вистава-казка народного аматорського фольклорного колективу «Відлуння Карпат» та зразкового дитячого драматичного колективу «Зернятко» Пнівського сільського будинку культури.

За успішне виконання всіх завдань квесту «В пошуках скарбів Куропатви», в якому брали участь п’ять дитячих команд з проєкту «Простір дружній до дитини», учасники отримали від організаторів цінні призи та великий кошик цукерок. Між гостями заходу, які задонатили на ЗСУ, організатори розіграли цінні призи та картину художника Дмитра Угринчука «Пнівський замок», яку митець малював впродовж заходу, а також картину місцевого художника з видом Замку «Краснодвір».

Поширити

Last modified: 27.09.2023