Надвірнянщина - ворота Карпат  |

  Сайт працює в тестовому режимі

  |  

   Версія для людей з вадами зору

Вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій

15.05.2022

День пам’яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.
У цей День скорботи Українська громада схиляє голови на знак пам’яті про всіх тих, хто загинув або постраждав в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.
Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.
Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.
Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.
В сьогоднішніх умовах воєнного стану через збройну агресію північного сусіда цей скорботний день став особливо актуальним, адже країна-монстр вдається до ще жорстокішого поводження із в’язнями, що виходить за межі гуманності й здорового глузду. Цього дня ми вшановуємо пам’ять не лише жертв політичних репресій комуністичного, а й рашистського режимів.
Пам’ять про терор – це спільна пам’ять народу. Нам треба пам’ятати про ці похмурі сторінки історії минулого і зробити все, щоб в майбутньому не повторилося подібної трагедії.

Поширити

Last modified: 15.05.2022